Реклама / Ads
13| 4310 |17.01.2024 НОВИНИ

ISW: Путин може да атакува и други държави, за да “защити” руснаците там

.
"Това, което се случва сега в Латвия и в другите балтийски републики, когато руските хора просто са изхвърлени - това са много сериозни неща, които пряко засягат сигурността на нашата страна". Това заяви вчера руският президент Владимир Путин, който спомена плановете на латвийските власти да депортират от страната руски граждани, които не са кандидатствали за ново разрешение за статут. Няма индикации, че има непосредствена заплаха срещу балтийските държави, но руският президент може да задава информационните условия за бъдещи агресивни руски действия в чужбина под претекст защита на своите "съ
 

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната. 


Путин отдавна използва разширително определение за суверенитета на Русия и тривиализира суверенитета на бившите съветски републики, а Русия отдавна твърди, че има право да защитава своите „сънародници в чужбина“, включително етнически руснаци и рускоговорящи извън границите на Русия.  Латвийската служба по въпросите на гражданството и миграцията заяви през декември 2023 г., че Латвия ще депортира около 1200 руски граждани, които не са успели да кандидатстват за ново разрешение за пребиваване до крайния срок от 30 ноември, съгласно промени в закона на Латвия. С тях разрешенията за пребиваване на руски граждани изтекоха през септември 2023 и те трябваше да кандидатстват повторно за статут, включително и чрез полагане на изпит по латвийски език.





Путин продължава да демонстрира, че Русия не се интересува от добронамерени преговори с Киев и че максималистичните й цели в Украйна остават непроменени. Те са равносилни на пълната капитулация на Украйна и Запада, пишат още експертите в анализа си. На 16 януари по време на среща с ръководителите на руските общини Путин заяви, че "украинската държавност може да понесе непоправим, много сериозен удар", ако настоящата ситуация на бойното поле продължи. Путин също така повтори твърденията на Кремъл за разпространението на нацизма в Украйна и заяви, че "такива хора... не могат да победят".

 

Продължаващите призиви на Русия за "денацификация" на Украйна са тънко завоалирани искания за отстраняване на избраното украинско правителство и замяната му с марионетно такова, приемливо за Кремъл. Според руския президент всеки преговорен процес е опит Русия да бъде насърчена да се откаже от придобивките, които е постигнала през последната година, което по думите му е “невъзможно”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3788 |17.01.2024 Русия удари жилища в Харков и Одеса . 0| 3838 |16.01.2024 Белият дом: Висш американски представител е преговарял в Доха за освобождаване на държани в Газа заложници . 2| 4214 |16.01.2024 Блинкън: Палестинският мир е единственият начин за постигането на трайна сигурност . 1| 4654 |17.01.2024 Ударен ден за комисиите в НС. Изслушват няколко министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads