Реклама / Ads
14| 4373 |24.09.2023 НОВИНИ

ISW: Украйна напредва западно от Запорожие

.
Украинските сили пробиват руските позиции край Вербове в западно Запорожие. Тези укрепления не са последната отбранителна линия на Москва дълбочина в западната Запорожка област, а по-скоро специфична поредица от най-добре подготвените полеви укрепления. 
 

Това посочват в днешния си анализ от Института за изследване на войната. 


Командващият украинската Таврийска група сили бригаден генерал Александър Тарнавски заяви в интервю за CNN, публикувано на 23 септември, че украинските сили са постигнали "пробив“ на левия фланг близо до Вербове и че украинските сили продължават да напредват. Това се потвърждава и от наличните сателитни изображения, на които се вижда, че украинските войски са приближили тежка техника до Вербове през последните 96 часа. 


Украинските сили не са преодолели всички подготвени руски отбранителни позиции край Вербове. Скоростта на пробива все още остава нейсна. Руските сили вероятно все още контролират сегменти от дългата линия на окопите на руските бойни позиции между Роботине и Вербове, особено близо до тактическата височина на юг. Съобщава се, че руските сили са установили подготвени бойни позиции в почти всяка дървесна линия Руските сили имат повече полеви укрепления отвъд Вербове. Има още противотанкови окопи и бойни позиции на север от Очеретувате, например.


Не е ясно обаче до каква степен тези позиции са окомплектовани. 


SW продължава да оценява, че руската армия не разполага с достатъчно сили, разположени в този сектор на фронта, за да осигури напълно защитата си в дълбочина и че украинските сили трябва да могат да действат през руските полеви укрепления по-бързо.


Киев пробива и в Новопрокопивка - село неподсредствено южно от Роботине. Геолокирани бойни кадри, публикувани на 23 септември, показват елементи на руския 70-ти полк (42-ра мотострелкова дивизия, 58-ма общовойскова армия, Южен военен окръг), които нападат от засада и убиват двама украински пехотинци в североизточните покрайнини на Новопрокопивка, което показва, че украинските сили вероятно са прочистили руските позиции между Роботине и Новопрокопивка. Това е първата потвърдена украинска наземна атака в непосредствена близост до Новопрокопивка.


Украинската контраофанзива в западната част на Запорожка област вероятно е унищожила руската 810-а морска пехотна бригада (Черноморския флот).


Украински военни заявиха, че украинската контраофанзива ще продължи и през зимата.


Високопоставен украински служител изрично потвърди, че целта на Украйна в Бахмут е да коригира руските сили. Украинското задържане на руските сили в Бахмут може да облекчава натиска върху фронтовата линия на Купянск.


Едновременните контраофанзиви на Украйна в Бахмут и Южна Украйна възпрепятстват дългосрочните усилия на Русия за генериране на сили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4168 |24.09.2023 Очаква ни дъжд на места . 26| 8580 |23.09.2023 Русенският митрополит Наум: Затварянето на т.нар. руска църква ”Св. Николай” в София е недопустимо . 3| 6120 |23.09.2023 В Нагорни Карабах пристигна конвой с хуманитарна помощ от Червения кръст . 0| 6619 |23.09.2023 Мафиотският бос Матео Месина Денаро, който бе заловен през януари, е в състояние на необратима кома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads