Реклама / Ads
23| 6402 |18.05.2021 НОВИНИ

Иван Бакалов: Телевизиите потъват заедно с Борисов

.
Иван Бакалов Източник: БГНЕС
Много е трогателна позицията на бТВ в стил „Бият Паниковски” - аууу, вътрешният министър заплашва свободата на словото. Това пише журналистът Иван Бакалов във връзка с разразилия се скандал с участието на служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков и водещите на сутрешния блок на bTV Биляна Гавазова и Златимир Йочев.
 

„Ами той казва „бих ги уволнил”, вие си им берете срама. Понеже съм го изпитал и на гърба си - журналистите не са свещени крави, могат да ги съдят, и в съда, и в коментари.

 

Значи, Борисов може да стисне за топките под масата шефовете в бТВ, или да ги купи, те да пеят с изтънял гласец, да му ближат раните и да кълват всеки, който е критичен към правителството му, а ако някой се обади, че са обслужващи - ауууу, посягат на свободата на словото. Искаме си Борисов...

 

Затова казвам, че телевизиите потъват заедно с Борисов. И колкото повече се оплакват, и колкото повече го обслужват, толкова повече потъват”, пише още той.

 

Facebook, Иван Бакалов

 


Припомняме,че служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по-рано днес по БНР отправи нападки към водещите Гавазова и Йочев и заяви, че „ако е собственик на медията, би ги отстранил като водещи”.

 

Вчера той бе гост в сутрешния блок на bTV, където водещите многократно го питаха за връзката на бизнесмена Васил Божков с шефката на кабинета му – Елена Фичева-Караиванова.

 

По думите на Рашков пред БНР Гавазова и Йочев са получавали инструкции в слушалките си да му задават въпроси за това назначение. „Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът й водеха предаването, е доходна дейност”, каза още Рашков.

 

Реакцията на bTV не закъсня. От медията били „силно обезпокоени”, че представители на изпълнителната власт атакуват журналисти от частни медии с безпочвени твърдения и предупреждават. От bTV казват, че няма да толерират “намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания” и ще я считат за дезинформация.

 

„Днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков използва ефира на националното радио БНР, за да коментира почтеността на водещите на „Тази сутрин” Биляна Гавазова и Златимир Йочев, като направи внушение, че те са изпълнявали поръчка чрез интервюто си с него (на 17 май) и дори препоръча на собствениците на медията да ги отстранят като водещи. Би Ти Ви счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. Неуважението към авторитетни медии с високо доверие като Би Ти Ви и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на „Репортери без граници”, гласи позицията на медията.

 

От bTV пишат, че се противопоставят на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. „Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация. Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на Би Ти Ви обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители”, казват още от медията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 24348 |17.05.2021 Иван Бакалов: Журналистите в bTV - държачи на микрофони или смели журналисти . 30| 5061 |17.05.2021 Ивайло Иванов: Защо никой не ми поиска оставката? Не съм се хванал като удавник за стола . 17| 3570 |17.05.2021 Терзийски нямал съмнение - незаконно е освобождаването на Ивайло Иванов . 32| 4837 |16.05.2021 Полицейското насилие на протестите отрязало главата на Ивайло Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads