Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

0| 2380 |17.09.2021 НОВИНИ

Иван Демерджиев: Няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели

.
Иван Демерджиев Източник: БГНЕС
„В преходния период от три месеца на преминаване на Бюрото за защита от Главния прокурор към Министерството на правосъдието няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели“, каза пред БНР зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

„Те продължават да се пазят от Бюрото, което е все още към Главния прокурор. Когато Бюрото премине към МП, което ще стане поетапно,  МП ще поеме пълната отговорност по тяхната отговорност. А Прокуратурата ще носи отговорност за тях до момента, в който се извършават действията по преминаването им към правосъдното министерство.

 

Тяхната физическа защита ще бъде изпълнява постоянно през целия период. Иначе предстои в преходния период техническа работа по преместването и сформирането на новата структура. Извън това предстои изменение в Правилника за дейността на Бюрото, то трябва се приеме в двумесечен срок от Министерския съвет", поясни още Демерджиев.

 

"Всички тези опасения и опит да се драматизира ситуацията, според мен са неоснователни. Обратно - мисля, че Бюрото се връща там където е генезисът му. МП в момента чрез Главна дирекция „Охрана“ охранява съдиите в съдебната система“, подчерта той.

„А за мен този, който полага крайният акт и налага наказанието е най-застрашен. От тях /бел. ред. - съдиите./ нямаме оплаквания от охраната. Опитът, който има Главна дирекция „Охрана“ е много по-голям от този на Бюрото за защита на свидетели, то наскоро премина под ръководството на Главния прокурор. Така че ние ще охраняваме и прокурори и следователи.

 

А Бюрото по защита ще бъде самостоятелна структура в министерството, ще се занимава единствено със свидетелите. Ние имаме много добре подготвени служители за охрана. Ние кадрово сме много по-добре обезпечени от Бюрото за защита. Така че ще преминат неговите служители и материалната база към Министерство на правосъдието ", посочи още Иван Демерджиев.


"Право е на Главният прокурор да сезира за това Конституционния съд за текстовете за Бюрото и да води съдебни дела за сградите...но това са държавни сгради...не на прокуратурата", каза още министърът.

 

По думите му средствата за Бюрото ще бъдат отново същите, но ще дойдат от Министерство на правосъдието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 3160 |17.09.2021 НСИ: Преброили са се едва 18% от населението, няма изтичане на лични данни . 13| 6053 |17.09.2021 Иван Иванов: Опитът на Кирил Петков да разцепи ”БСП за България” показва пълна противоположност в заявките му за почтеност . 10| 2562 |16.09.2021 Иван Гешев: Законът за Бюрото по защита е писан на коляно . 15| 2933 |16.09.2021 Проф. Гетов: Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от COVID нямаше да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ