Реклама / Ads
31| 5843 |14.03.2015 НОВИНИ

Иван Костов: Осем пъти разбиваха къщата ми

.
Иван Костов
Много хора, които има способности и качества не отиват в политиката. Чувството, че трябва да изпълниш обществен дълг, е много по-рядко разпространено. Това каза бившият премиер Иван Костов по НТВ.
 
За политиката има много превратно мнение, сякаш е обетована земя за неудачници. Идеята, че можеш нещо да направиш, ще те вкара в нея през парадния вход. Бих влязъл отново в политиката. Трябваше след 2001 г. да я напусна. Това бяха кошмарни години, смени, непрекъснати фалит на държавата и т. н. Да, обичам риска, предизвикателствата бяха много големи, след това трябваше да дойдат други хора.

 Съжалявам, защото можех много да направя за семейството си и трябваше по-рано да се върна като преподавател, за да предавам това, което съм научил на студентите. Невероятно удоволствие е, те никак не са това, за което се опитват да ги представят. Особено, когато са адекватни и мотивирани. Искам нещо да предам. Научил съм страшно много. Имам една специална подготовка, свързана с обучението ми преди да вляза в политиката. През 80-те години, завършвайки математика, бях един от програмистите, който направи модел на горското стопанство. Сега тези неща се правят много бързо. Не влизайте в личното ми пространство за пенсията ми. Имам добър доход, работя в лабораторията. Не мога да се оплача. През ДСК получавам пенсията си, обясни той. 

Според него политиката му е отнела много хубави години с дъщерите си.  Сега използва всяка възможност да е  с внуците.
Беше неприятно, когато неканен гост влезе в къщата ми, спомни си Костов за атаката на дома му от крадец.  За нас това е 8-о посегателство- кражби, разбиване и т. н. Взимали са пари, документи. Бях направил един курс в УНСС, записите бяха на дискети. Съжалявам за него, изчезнаха дискетите.

За времето, в което  е бил в политиката каза: Ние имахме чувство за мисия, че има нужда от нас и че нещо голямо трябва да се случи. Политиката е окоп, в който се браниш и нападаш. Там няма шведска маса. Обществото напредна много в дебата. Сега се дебатира с много по-голямо познаване на нещата. Истерията около дълга беше ненужна. Проблемът е защо държавата харчи толкова пари. Дълго отлаганите реформи, доведоха до претоварване на ключови сектори-фиска и енергетиката. Големият въпрос е да се направят реформи, че да не се стига до там. Щом няма воля за това, дефицитът е неизбежен. Днес МВФ каза днес, че фалитът на КТБ е създал сериозен риск за страната. Дори вече няма значение кой го е направил .

Нямам милиони в КТБ. Сумата е 155 хиляди лева. Дъщеря ми е имала договор за изследване на риска. Как бих могъл да правя задкулисни маневри, след като не съм в политиката?!  В учебниците искам да пише за мен, че съм бил реформатор. Много отдавна, когато не останах в училището за летци в Украйна, може би сбърках.  Животът ми щеше да е различен. Много хора злоупотребяваха в политиката и в ляво и в дясно. Трябваше да ги назова и да бъда по-корав. Не мисля, че работата ми е да разобличавам някой.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5062 |14.03.2015 Осем магистрати от ВСС са в САЩ за сметка на „Америка за България“ . 9| 6055 |13.03.2015 Хр. Иванов: Корупцията предизвиква хаос в СГС? . 4| 4948 |12.03.2015 Гр. Караджов за Фрог: ВСС се заяжда на дребно с Хр. Иванов . 13| 4425 |12.03.2015 Г. Георгиева: ВСС да се оплаче на Министерския съвет от Христо Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads