Реклама / Ads
11| 4954 |16.11.2019 НОВИНИ

Иван Нейков за болничните: Държавата отказва да контролира спазва ли се законодателството

.
Иван Нейков Източник: БГНЕС
Това, което трябва да направи държавата, е да разшири възможностите за контрол от страна на работодателите върху болничните. Но това не се случва, защото държавата отказва да упражнява контрол дали се спазва законодателството й.
 

Това коментира пред БГНЕС бившият социален министър Иван Нейков във връзка с предложението на управляващата коалиция, от 1 януари 2020 г., работодателите да не заплащат първия ден от болничния.

 

По думите на Нейков, големият проблем за работодателите, голямата загуба за тях не е плащането на болничен, голямата загуба е, че работникът не е на работа. Затова те трябва да упражняват контрол, само че вместо това, те го прехвърлят на държавата, при условие, че те са потърпевшите от фалшивите болнични.

 

Има един интересен психологически момент в тази история. Както виждате – никой не иска да си признае, че го е предложил, което само по себе си означава, че авторите му не са убедени, че ще постигнат тази цел на това решение, а именно – намаляване на фалшивите болнични.

 

Самото предложение съдържа в себе си доста голяма доза манипулации. Обясненията на управляващите, че по този начин ще помогнат на Националния осигурителен институт (НОИ). Как ще помогнат на НОИ, след като това плащане се прави от работодателя и НОИ няма никакво отношение към този вид плащане? Това е първата невярна теза.

 

Второто казано от управляващите беше, че гледат различните предложения в социалната сфера в пакет. От една страна се иска увеличаване на минималната пенсия и вероятно като компенсация да не плащаме първия ден от болничния. Едното обаче няма нищо общо с другото. Парите, с които се плащат пенсиите от НОИ идват от друг фонд, който няма общо с парите за болничните. Подобни приказки са манипулации.

Другата манипулация е, че по света е така и беше даден пример със Швеция, където не се плащали по 7 дни. Това не е вярно. Всички хора, които са на трудов договор, им се плаща от първия ден. Изчаквателен период има само за самонаетите в държавата.

Всичко това показва някакъв хаос, някакво объркване сред управляващите. Това може да стане пример в учебника как не се правят промени в социалната сфера. Такава промяна не трябва да се прави на коляно, това не е правилният начин, допълва Нейков.

 

След изразеното възмущение по въпроса от синдикатите, сега се търси междинен вариант, който пак е грешка. На никой от предложилите да не се плаща първият ден от болничния не му е ясно какво представлява осигурителен риск и всичкото това е свързано главно с нежеланието да се упражнява ефективен контрол. А контрол може да се направи. Има различни предложения. Едно от тях е, ако човек си е взел болничен, да бъде задължен да отиде на втори преглед. И ако той потвърди заболяването, тогава първият болничен да се активира. Ако, обаче, отишлият на море не се яви на преглед, този болничен да отпада. Това е само един от възможните начини за лесен, достъпен и ефикасен контрол.

 

Ние, вместо да търсим такива решения, казваме, че няма да плащаме болничните. “Вие пак си ходете където искате, но като не ви плащаме, няма проблем”, уточнява Нейков. По думите му ако днес се приеме да не се плаща първият ден от болничния, то след години може да отпадне въобще заплащането му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5188 |15.11.2019 ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за Иван Гешев . 10| 4423 |14.11.2019 ВСС реши да продължи процедурата за избор на Иван Гешев . 2| 4289 |14.11.2019 ВСС прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, очакват се и протести . 32| 19323 |12.11.2019 ВСС избра Иван Гешев погазвайки закона и правилата. Те изискват ”Нова процедура”, а не прегласуването му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads