Реклама / Ads
16| 5489 |20.02.2013 НОВИНИ

Изборът за патриарх не се отлага в крайна сметка

.
Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС) ще бъде проведен на 24 февруари т.г., неделя, и на него ще бъде избран Предстоятел на Българската православна църква – Светейши Патриарх Български и митрополит Софийски.
 

Това се посочва в съобщение, публикувано на интернет страницата на Светия синод на Българската православна църква, във връзка с информации, че няма да се проведе Патриаршеският избирателен църковен събор по повод подаден от група хора, неизвестни на църковната общественост, иск до Върховния административен съд за отмяна на насрочения Избирателен събор.

Канцеларията на Св. Синод призовава всички членове-делегати на Събора, снабдени с техните нарочни писма, издадени от Св. Синод, от св. Митрополии, от управите на ставропигиалните манастири и от ръководствата на духовните семинарии, на 23 февруари т. г. - събота, да се намерят в столичния град София и да се регистрират съгласно определенията на Св. Синод като редовни членове на ПИЦС.
Обръщайки се с Христовия мир към всички чеда на Българската православна църква-Българска Патриаршия, Синодалната канцелария, отнасяйки се отговорно към предстоящия Събор, препоръчва на благочестивите православни християни да насочат своя молитвен взор към Едничкия Всеправеден Съдия – Спасителя Христа, да подари на светата ни Църква, на милото ни Отечество и многострадалния ни народ достоен Първойерарх, чието първосветителско служение да послужи на всички ни за духовен напредък и душевно спасение, се казва в обръщението на Светия синод.

По-рано тази вечер БНР предаде БНР, че обществото „Приятели на православието” внесло жалба във ВАС, с която обжалва избора на митрополитската тройка, направен миналия уикенд. С този акт на гражданското сдружение практически се спирло провеждането на Патриаршеския църковно избирателен събор, насрочен за 24 февруари.

От гражданското сдружение настоявали за нов избор на митрополитска тройка и за спазването на Устава на Българската православна църква.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8809 |18.02.2013 Патриарх Неофит? . 6| 12529 |15.02.2013 Кандидатите за патриарх – с равни резултати след първия вот . 2| 5137 |15.02.2013 Избират кандидатите за патриарх . 16| 5731 |08.02.2013 Новият патриарх ще бъде млад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads