Реклама / Ads
0| 4295 |01.11.2015 НОВИНИ

Изборни жалби, сигнали, купени гласове, особено мнение

.
Изборен ден
С взаимни обвинения и изборни жалби се замерят представители на ГЕРБ и БСП в различни градове на страната. ОТ ГИРБ твърдят, че червеното ръководство кара членовете на комиисиите им да подписват протоколите с особено мнение. От БСП сигнализират, че техни поддържиници са заплашвани, че няма да получат дърва за зимата. сигнали има от Сливен, Бобов дов, столичния квартал "Слатина", перник и други селища, където се провежда балотаж.
 
ГЕРБ подаде сигнали в Сливен и Горна Оряховица, че членове на секционните комисии от квотата на БСП получавали неправомерни инструкции от партийните централи да подписват с особено мнение секционните протоколи с изборните резултати.

В листа с инструкциите в Сливен се споменавало изрично, с главни букви "Особено мнение се попълва дори и за една недействителна бюлетина, която според нас е действителна", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В жалбата се призовава Общинската избирателна комисия да предприеме всички възможни действия и мерки, за да предотврати това нарушение, тъй като в рамките на изборния ден се налага на определени членове на СИК задължително да формират особено мнение, без да са налице предпоставки за това. Към жалбата е приложено копие от инструкциите.

По-рано днес ГЕРБ внесе сигнал до ОИК в Горна Оряховица заради инструкции към членовете на секционни избирателни комисии да подписват секционните протоколи с особено мнение, като в бележките изрично е вписан текста, който трябва да напишат при подписа си:"Броят на отразените в протокола действителни и недействителни гласове не отговаря на установените такива при преброяването им. Има бюлетини, неотговарящи на установения образец".

От БСП пък отговориха, че техни симпатизанти са заплашвани, че няма да получат дърва за огрев, ако не подкрепят кандидата за кмет от ГЕРБ. Сигнали за натиск и заплахи, обиски и инспекции в търговски обекти на членове на БСП пристигат в предизборния щаб на БСП в Сливен, съобщиха от пресцентъра на левицата. Днес върху плакатите на кандидата за кмет – Кольо Милев бяха разлепени лепенки с номера на кандидата на ГЕРБ. В друго село в общината хората са подложени на натиск и заплахи да не гласуват, информират от левицата.

В родното село на Десислава Танева – сливенското село Тополчане, настоящ министър на земеделието и храните днес, е направена проверка от Районната здравна инспекция в Сливен, заедно с две патрулки на магазин, собственост на член на БСП. Проверката е направена само в неговия магазин в селото, преднамерено в изборния ден, смятат социалистите. Председателят на БСП в Сливен Атанас Делибалтов сигнализирал началника на Областната дирекция на МВР – Сливен по повод обиска снощи в дома на Божидар Йорданов от с. Тополчане.

ГЕРБ - Бобов дол сигнализира за неправомерно заснемане на бюлетини, с цел контролиране на вота в полза на БДЦ. Работещи във "Въгледобив" ЕООД - Бобов дол са уведомили, че ръководителите на предприятието изрично настояват да бъдат заснемани бюлетините при гласуването, с цел контролиране на вота в полза на БДЦ.

От ГЕРБ внесоха и два сигнала до полицията и Общинската избирателна комисия в Бобов дол - единият е за контролиране на вота в село Мало село, а другият - за неправомерна агитация в село Големо село. В жалбата ГЕРБ в Бобов дол посочва, че застъпникът на БДЦ Петър Петров в Мало село организира и контролира вота на гласоподавателите. Действието се извършва пред изборното помещение, а посоченият отбелязва по списък вече гласувалите. На излизане от помещението гласувалите, които са работещи във "Въгледобив" ЕООД - Бобов дол, докладват пред Петър Петров за себе си и семействата си, а той съответно ги отмята по списък.

Другият подаден сигнал е за извършена агитация от кандидат-кмета на БДЦ Александър Червеняков и от отпадналия на първи тур от БСП Васил Атанасов. Неправомерното действие е било извършено пред секционна комисия в Големо село. В жалбата се казва, че двамата с поведението си нарушават изборния кодекс.

Кандидатът за кмет от ГЕРБ в община Сапарева баня Калин Гелев сигнализирал за извършването на явна агитация в изборния ден. В жалбата се казва, че агитацията се извършва в село Ресилово от Силвия Гладникова. Посочва се, че тя стои повече от 20 минути пред секционните комисии и извършва явна агитация в полза на независимият кандидат за кмет на община Сапарева баня Васил Маргин. В жалбата се апелира за вземане на адекватни мерки от страна на Общинска избирателна комисия - Сапарева баня.

Районният ръководител на ГЕРБ в столичния район "Слатина" Живка Новкова сезира ОИК, че в секционните избирателни комисии в кв. "Христо Ботев", читалище "Светлина" и ИЧС кандидатът за кмет на района - Богдана Станоева от Реформаторски блок осъществява агитация и раздава храна, което е нарушение на ИК.

БСП – Перник изпрати жалба до ОИК заради несъответствие в списъците в с. Черна гора, съобщиха от пресцентъра на левицата. В жалбата се обяснява, че пред изборната секция има поставен списък с 250 гласоподаватели, а в изборното помещение списъкът съдържа 259 гласоподаватели. "Разлика в броя на лицата, имащи право на глас, не може да има, поради което се налага незабавната Ви намеса, изясняване на причините за посочената разлика и отстраняване на това несъответствие", добавят социалистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5902 |30.10.2015 Фандъкова за зала "Армеец": Бомбите бяха заложени в Изборния кодекс . 6| 4590 |29.10.2015 Янев: Мафиотски схеми държат изборния процес . 0| 4081 |28.10.2015 Изборните книжа от София все още не са пристигнали в ЦИК . 0| 6163 |26.10.2015 БСП-Русе със сигнали за груби нарушения на изборния процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads