Реклама / Ads
14| 7321 |03.05.2020 НОВИНИ

Изчерпаните отпуски - истинският проблем пред родния туризъм

.
Източник: БГНЕС
Големият проблем пред родния туризъм ще се окаже платеният отпуск на българите. Очакванията на бранша са именно сънародниците ни да са тези, които ще спасят летния сезон. Това обаче може би няма да е възможно поради липсата на почивни дни.
 

Днес стана ясно, че поетапно се вдигат мерките, наложени в страната по време на извънредното положение. Откритите пространства на заведенията ще отворят при стриктно спазване на условията за социална дистанция и дезинфекция. Това даде и надежда на бизнеса и туристическия бранш, че все пак няма да излезе на загуба. Хотели и ресторанти се готвят за летния сезон, но се очаква нов, неподозиран проблем - отпуските на българите.

 

Заради наложеното извънредно положение и затворените обекти в цялата страна, много служители останаха по домовете си. Работодателите им ги пуснаха в платен отпуск, за да не се наложат съкращения. Това обаче “яде” от почивката им, което може да се окаже и истинският препъникамък пред бизнеса у нас. Защото поради липса на платен отпуск, сънародниците ни ще са принудени да се "пържат" на работното място, а не на плажа.

 

"Част от притесненията ми са свързани с платените отпуски, защото те ще свършат. Ще е много трудно за сънародниците ни да отидат на море през юли и август, ако те вече са използвали своя платен отпуск", коментира пред Нова тв Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Той припомни и друг важен факт - наивно е да се разчита българите да спасят родния туризъм. "В курортите ни съотношението чужденци – българи е 90% към 10%", изтъкна икономистът.

 

Ганев посочи също, че от началото на извънредното положение над 100 000 души у нас са изгубили работата си. Пикът беше 6 април, когато наведнъж в бюрата по труда се изсипаха 9000 съкратени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5427 |15.04.2020 Повече от месец в извънредното положение: Гешев призова за солидарност при отпуските на магистрати . 10| 5486 |16.02.2020 Мартин Заимов: Истинският въпрос е дали ЕС е успешна или не бъдеща територия . 0| 4790 |15.08.2019 Безплатните SMS услуги на ЧЕЗ ЕЛЕКТРО осигуряват удобство по време на летните отпуски . 1| 4269 |05.04.2019 Депутат: Властта замазва очите на хората с оставки и отпуски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads