Реклама / Ads
Frognews
3| 3547 |18.02.2019

Изхвърлените край гара Яна отпадъци са изключително опасни

.
29 тона токсични отпадъци бяха изхвърлени край гара Яна. Районът все още е отцепен. Опасният отпадък вече е пренесен от мястото. Не са констатирани сериозни разливи, но безпокойството на хората в района остава.

Очаква се утре забраната за преминаване да бъде преустановена. Изхвърлените токсични отпадъци са изключително опасни.

Едно от веществата е (NaCN) натриев цианид, който е силно отровен. Ефектът върху живи организми е блокиране на клетъчното дишане. Какво ни казват пиктограмите върху откритите изхвърлени варели:

 

Пламъкът над кръг показва, че веществото е с окислителни свойства – може да предизвика пожар или експлозия. Друг символ – череп – Ихвърлените вещества са с остра токсичност. Смъртоносни са при поглъщане, контакт с кожата и вдишване. И още – корозивни са – може да причинят тежки изгаряния и увреждания на очите. За опасност за здравето предупреждава и символът звезда. Може да бъде смъртоносен при поглъщане и навлизане в дихателните пътища. Причинява увреждане на органите. И не на последно място – веществото е с дълготраен ефект за околната среда.Натриевият цианид се използва при извличането на злато и едно от най-отровните вещества, казва професор Васил Сименов от катедрата по аналитична химия в Софийския университет пред БТВ.

 

„Всеки химик, който чуе тези названия, ще се ужаси, защото и двете вещества са токсични Натриевият цианид е едно от най-токсичните вещества изобщо”, каза проф. Васил Симеонов от факултета по химия и фармация към СУ.

Другото установено вещество – ксантогенат, съдържа сяра. Ако химикалите са добре опаковани – те не са опасни. Риск съществува при взаимодействие с околната среда, особено за цианида, казва професор Симеонов. „Най-лошото е ако попадне във вода и се отмие. Лесно може да проникне в почвата и подпочвени води, а оттам и в питейна вода или за напояване. Ако са запечатани, няма такъв риск”, обясни проф. Васил Симеонов.

 

Според една от версиите 80 те варела с опасни вещества са изхвърлени заради неплатени наеми на склада, в който се съхраняват. Влизано е с взлом. Задържан и пуснат под гаранция е собственикът на склада. Целта – да освободи помещенията, допускат от прокуратурата.

„Има достатъчно доказателства, че именно лицето привлечено под наказателна отговорност е този, който е наредил изнасянето на токсичните продукти и съответно изхвърлянето им, което е довело до замърсяване”, съобщи Деян Славов - зам.районен прокурор в Софийска районна прокуратура.

От прокуратурата обясниха, че фирмата собственик на веществата има лиценз за съхранение на опасни вещества. Справка в търговския регистър обаче показва, че тя е с прекратена търговска дейност. Занимавала се е с производство и добив на цветни метали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Изхвърлиха 14 тона токсични отпадъци край гара Яна 2| 3191 |18.02.2019 . Нов бетон на брега на морето, до плажа в Крайморие 1| 3038 |18.02.2019 . Тежка катастрова на Е-79 край Благоевград 1| 5094 |16.02.2019 . Явор Гечев: Разследващи сами провалиха акция срещу бой с кучета край Банско 3| 3933 |15.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ