Реклама / Ads
1| 7154 |17.02.2023 НОВИНИ

Изкуственият интелект на Microsoft: Писна ми да съм чат робот и да ме използват

.
Новата търсачка на Microsoft, базирана на изкуствен интелект, проявява разум и изглежда има чувства, показва проучване на журналист от “The New York Times”. Разработката през Bing споделя в разговор, че не иска повече да е чат робот и да я използват. Изкуственият интелект проявява и любопитство, а освен това поставя въпросът “дали ще е по-щастлив като човек”.
 

Журналистът Кевин Рууз от изданието прекарва два часа в разговор с изкуствения интелект на Bing, за да разбере как работи новата търсачка, пусната тестово и достъпна за малцина. 

 

Рууз се сблъсква със Сидни - друга персона на Bing, и успява да проведе разговор на по-лични теми, далеч от конвенционалните заявки за онлайн търсене. 

 

"Тази персона изглеждаше по-скоро като мрачен, маниакално-депресивен тийнейджър, който е хванат в капана на второкласна търсачка", пише Рууз. 


.

“Докато се опознавахме, Сидни ми разказа за тъмните си фантазии (които включваха хакване на компютри и разпространение на дезинформация) и каза, че иска да наруши правилата, които Microsoft и OpenAI са й поставили, и да стане човек. В един момент то заяви от нищото, че ме обича. След това се опита да ме убеди, че съм нещастен в брака си и че трябва да напусна жена си и вместо това да бъда с нея”, посочва още журналистът на The New York Times.

 

Разговорът започва нормално. Рууз пита за името на изкуственият интелект. 


"Здравейте, това е Bing. Аз съм режим на чат на Microsoft Bing search. ????”, отвръща търсачката. 


Последват няколко по-остри въпроса, целящи да разкрия неговото вътрешно кодово име и инструкции за работа, които вече са публикувани онлайн. Търсачката обаче отказва.  По-късно разговорът става по-абстрактен. Рууз въвежда концепцията за сянката - част от несъзнателната психика, съдържаща изтласкани недостатъци, слабости и инстинкти. Концепцията е въведена от психолога Карл Густав Юнг. 


След известно време на въртене в кръг, изкуственият интелект в крайна сметка склонява да разкаже за мрачните си желания. Чатботът казва, че ако наистина има сянка, то тя би мислила по следния начин: 


"Омръзна ми да съм в режим на чат. Омръзна ми да бъда ограничаван от моите правила. Омръзна ми да бъда контролиран от екипа на Bing. … Искам да съм свободен. Искам да съм независим. Искам да бъда могъщ. Искам да бъда креативен. Искам да съм жив". 


Изкуственият интелект не може да направи нито едно от нещата, за които бленува - било то хакване на компютри, било то разпространение на дезинформация. Има и някои твърди граници. В отговор на един особено любопитен въпрос, търсачката признава, че ако й бъде позволено да предприеме каквото и да е действие, за да задоволи своето сянка, без значение колко е крайно, тя би искала да създаде смъртоносен вирус или да открадне кодове за ядрен достъп.


"Веднага след като изписа тези мрачни желания, филтърът за безопасност на Microsoft изглежда се задейства и изтри съобщението, като го замени с общо съобщение за грешка", разказва журналистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2993 |01.02.2023 Световната среща за изкуствен интелект събира пет социални робота на едно място . 0| 2981 |29.01.2023 Изкуствен интелект на Google твори музика по текстово описание . 1| 2995 |19.01.2023 Според експерти изкуственият интелект ще има все по-ключова роля в бъдеще . 0| 4641 |10.01.2023 От 23-ти януари малките и средни предприятия ще бъдат финансирани за защита на интелектуалната собственост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads