Реклама / Ads
0| 4575 |08.09.2023 НОВИНИ

Измамници клонираха гласовете на водещата Лилия Мустакова от Нова тв и проф. Цветелина Танкова, за фалшива реклама на ”лекарство”

.
Лилия Мустакова и Спас Иванов
Измамници използваха лицата на говорителката на Нова тв Лилия Мустакова и известен наш лекар, за да създадат фалшив клип за реклама на хранителна добавка срещу диабет.
 

Използването на известни от телевизионния екран лица не се случва да първи път у нас. Този път обаче различното е, че се използва истинският глас на водещата. Ако обаче зрителят се вгледа внимателно, ще види, че устните на Мустакова не се движат в тон с това, което звучи като текст. Причината е, че тя никога не е изричала тези думи, те са резултат от изкуствен интелект.


Бях изключително шокирана, когато го чух. Първо се запитах: кога съм казвала такова нещо, коментира Мустакова.

 

Зрителите трябва да знаят, че никога в новинарската емисия няма да има подобна реклама за лекарства или добавка. Това са неща, които се предписват от лекари и нямат място в новините, дори това да ви изглежда истинско - то не е, коментира водещата на Нова тв.

 

Генерирането на глас става много лесно с подходящ софтуер. Такива програми има, на за щастие все още не са достъпни за широката публика. Но пък за специализирани групи е абсолютно достъпно, коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Точно в това видео има много пропуски. Но за съжаление на възрастните хора няма как това да се обясни рационално. Но трябва да се знае, че такива реклами в новинарски емисии няма как да се излъчват. Второ, всеки призив да се извърши нещо незабавно, особено покупка на лекарство за болест, която е нелечима, трябва да ви говори, че нещо не е наред. Такива абсурдни неща, събрани заедно в кратко послание, трябва да бие камбаната, коментира той.

 

В измамния клип е използвано лицето и гласа на проф. Цветелина Танкова, която е ръководител на катедрата по ендокринология в МУ в София.

 

Това в клипа не съм го казала аз, но гласа ми е имитиран. Категорична съм. Този рекламиран в клипа продукт не е медикамент. Нямам нищо общо с това, не съм го казала. Аз съм ендокринолог, грижа се за хора, болни от диабет и съм един от петимата експерти от Европа, които разработиха глобалните препоръки за лечение на захарен диабет миналата година. В тях ясно е очертано мястото на всеки един медикамент за лечение на диабет и там няма място за подобни продукти, коментира професорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3784 |04.09.2023 Измамници използват снимки на болно дете от Румъния, за да събират дарения . 3| 2662 |20.08.2023 Заплашиха ме, че ще ми счупят краката: “Ало” измамници вербуваха пенсионерка за муле . 10| 2885 |02.08.2023 Акад. Денков: Шокиращо е безразличието към чуждата болка от длъжностни лица и гласовете на подкрепа към това деяние . 0| 2694 |03.07.2023 Измамници събират пари от името на БЧК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads