Реклама / Ads
7| 2389 |08.07.2024 НОВИНИ

Изненадващо: Oбединената левица "Нов народен фронт" печели изборите във Франция

.
Източник: БГНЕС
Новият народен фронт, представляващ коалиция от леви партии във Франция, спечели мнозинството от местата в Националното събрание след резултатите от втория тур на парламентарните избори, състоял се преди ден.
 

Това съобщава в понеделник Министерството на вътрешните работи.

 

По официални данни Нов народен фронт печели 181 места в парламента. На второ място (160 места) е коалицията "Заедно", водена от действащия държавен глава Еманюел Макрон. "Национален сбор" на Жордан Бардела зае трето място със 143 места.

 

Републиканската партия има 45 места, други 39 места са разпределени между другите участници в изборите.





"Това означава, че никоя партия не е спечелила 289-те места, необходими за абсолютно мнозинство, и Франция изглежда я очаква още по-голяма политическа несигурност и парламентът вероятно ще бъде парализиран и разделен между три блока", коментира CNN относно резултатите от изборите.

 

Припомняме, че неофициални и неокончателни резултати от вота бяха съобщени късно в неделя. Основните лидери на партии направиха изявления и оповестиха следващите си действия и намерения. 





Стана ясно, че министър-председателят Габриел Атал подава оставка в понеделник. В речта си той призна загубата и пое отговорност, но и отчете, че крайната десница все пак не е победила. 

 

Президентът Макрон не направи изявление, но ще анализира резултатите и няма да бърза с новото правителство. 

 

Крайнодесният лидер Жордан Бардела призна поражението, но обвини управляващите за резултата. След първия тур на вота очакванията бяха за победа и Бардела бе спряган за следващ премиер. 





Вотът премина при висока избирателна активност, но и засилени мерки за сигурност. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 13562 |08.07.2024 ISW: Какво се случва, когато Западът махне ограниченията за оръжията в Киев . 0| 2334 |08.07.2024 Жълт код за жеги е обявен в цялата странa, живакът скача до 38 градуса . 14| 2895 |07.07.2024 Рекордна избирателна активност на вота във Франция . 1| 2486 |07.07.2024 Родителите на убитите на пешеходна пътека момче и момиче: Ани и Явор избраха България, но България не избра Ани и Явор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads