Реклама / Ads
9| 14920 |23.07.2021 НОВИНИ

”Изправи се! Ние идваме” викат трима министри в парламента

.
Трима министри викат на изслушване в Народното събрание от парламентарната група на “Изправи се! Ние идваме”. На въпросите на депутатите ще отговарят икономическият министър Кирил Петков, вицепремиерът Атанас Пеканов и здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Това е поредната група лица от служебното правителство, които ще бъдат повикани в пленарна зала. Днес изслушани по искане на депутатите бяха вътрешният министър Бойко Рашков и министъра на правосъдието Янаки Стоилов.
 

“Изправи се! Ние идваме!” настояват да разберат какво е състоянието на Българската банка за развитие и какви са стратегиите за подпомагане на малките и средните предприятия. На тези въпроси ще трябва да отговори министър Петков, който хвърли прожектор върху ББР след скандални разкрития преди изборите. 

 

Служебното правителство разкри проблеми в управлението на банката след като стана ясно, че многомилионни кредити са отишли в ръцете на шепа фирми, близки до Пеевски и приближени на предишната власт лица. Управата на банката беше сменена. 

 

Вицепремиерът Атанас Пеканов ще отговаря за новия план за възстановяване и устойчивост. Той бе пренаписан от служебното правителство като стана ясно, че са заложени общо 57 проекта и 43 реформи, от които служебното правителство е изготвило 11 проекта и 7 реформи. Увеличени са средствата за секторите образование и здравеопазване и са подобрени компонентите за енергийна ефективност и сградния фонд. Има промени в почти всички други проекти и реформи. Ще бъдат купени и седем медицински хеликоптера.

 

България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в Европейската комисия. Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел.

 

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров пък ще бъде питан за казуса с изграждането на национална детска болница. Проблемите със строежа на педиатрията продължават вече 30 г. и получиха нов тласък в началото на пандемията от COVID-19 миналата година. 

Тогава стана ясно, че огавашния здравен министър Кирил Ананиев е е подписал договор за изграждането на лечебното заведение във вече съществуващия гол строеж в двора на Александровска болница. Проблемът обаче е, че според становищата на експерти сградата е негодна и не би могла да обезпечи нуждите на една съвременна детска болница. Стана ясно още, че тъкмо тогава правителството на Бойко Борисов е обявило обекта за национално значим, с което се спомогна форсирането на всички процедури. Започнаха подписки, проведоха се и срещи, след които в крайна сметка бе обещано строежът да бъде съборен и на негово място да бъде издигнат нов. Месеци по-късно обаче движение по казуса няма. 

 

Възможно е здравният министър да бъде питан и за протестите на медиците от УМБАЛСМ “Пирогов”. Напрежението между лекарите в болницата и д-р Кацаров избухна след проверка на НЗОК, която установи стотици фиктивни хоспитализации и огромно количество неправомерно изплатени средства. Уволнен бе директора на болницата проф. Асен Балтов. 

 

Бе проведена среща между двете страни в опит напрежението да се потуши, но въпреки това протестите продължиха вчера пред президентството. Исканията на обидените медици е за оставка на здравния министър Кацаров и шефа на НЗОК Петко Салчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4496 |20.07.2021 ”Изправи се! Мутри вън!” с ново име . 28| 3732 |14.07.2021 Мая Манолова: ”Изправи се! Мутри вън!” предложи служебният кабинет да стане редовен. Няма да подкрепим ГЕРБ или ДПС . 24| 4952 |25.05.2021 Проф. Минеков: Могат да ме предизвикат да поискам оставката на Емил Кошлуков . 40| 10551 |22.05.2021 Борисов и ГЕРБ викат: Дайте доказателства! - а точно те ги крият

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads