Реклама / Ads
9| 4998 |25.10.2023 НОВИНИ

Израел отлага сухопътната операция в Газа /обновена/

.
Израел отлага сухопътната операция в Газа, съобщават от "Wall Street Journal". Тел Авив е приел предложението на САЩ, за да се защитят американските военни в региона, посочват служители и от двете държави, цитирани от изданието. Премиерът Бенямин Нетаняху отказа да коментира и лаконично отговори пред журналисти, че решението за началото на операцията е на военния кабинет.
 

До този момент Вашингтон е успял да убеди Израел да изчака разполагането на американските системи за противовъздушна отбрана по-късно тази седмица. Израел също така взема предвид в планирането си усилията за доставка на хуманитарна помощ в Газа, както и дипломатическите усилия за освобождаване на заложници, държани от бойци на "Хамас", става ясно от статията.


Основното опасение на САЩ е, че след началото на израелската сухопътна операция американските военни ще бъдат подложени на атаки от екстремистки групировки. Това е и причината Вашингтон да се опитва да разположи близо дузина системи за ПВО, включително за своите войски в Ирак, Йордания, Кувейт, Саудитска Арабия, Сирия и ОАЕ. 

 

Още преди дни САЩ изрази опасенията си от плановете на Израел да нахлуе в Газа - дългоочакваната операция “Железни мечове”, с която премиерът Бенямин Нетаняху се зарече да заличи “Хамас”. Основният въпрос обаче, който притеснява международната общност, е този със заложниците - над 200 души са държани в плен на групировката според последните данни на израелските военни. 

 

Според администрацията на президента Джо Байдън за Израел липсват постижими военни цели в Газа, а армията на Тел Авив все още не е готова да започне наземната инвазия.

В телефонни разговори с израелския си колега Йоав Галант, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин подчерта преди дни необходимостта от внимателно обмисляне на начина, по който израелските сили биха могли да извършат операцията си в Газа, където "Хамас" мрежи от тунели под гъсто населени райони.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4454 |25.10.2023 Гориво няма само за болниците: Складират ли го умишлено от "Хамас"? . 17| 4440 |25.10.2023 Финансистът Л. Дацов: Шефът на НАП и Асен Василев мълчат за "Лукойл", а те трябва да кажат за задълженията му.... . 4| 4133 |25.10.2023 Украйна си е поставила за цел да започне да произвежда десетки хиляди дронове месечно до края на годината . 1| 4002 |25.10.2023 МЗ: Спешните лекари ще могат да изписват антибиотици на хартиена рецепта до 1 март 2024 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads