Реклама / Ads
23| 7720 |10.01.2010 НОВИНИ

Израел ни забърка с Ал Кайда, Борисов изяснява клеветата

.
Знакът на Ал Кайда
Ятак ли е България на Ал Кайда? Този изключително важен и скандален въпрос ще изяснява в Израел премиерът Бойко Борисов по време на посещението си там в понеделник и вторник.
 
Българският министър-председател ще пита директно външният министър Авигдор Либерман откъде черпи сведения, че на Балканите, и конкретно в България терористичната организация на Бен Ладен градяла свои клетки. В навечерието на височайшата визита в Тел Авив Либерман заяви, че такива структури се изграждали. Думите му бяха цитирани от в. „Аарец”. Босна и Херцеговина веднага реагира остро на твърденията и запита, откъде Либерман има такава информация, поиска и доказателства, а ако не се обявят – извинение от Тел Авив. Обясненията от Тел Авив били, че става дума не за военни формирования, а за фондации и неправителствени организации, които перят пари, с които се финансират терористични актове.
До момента не е известно България да е пратила нота или Външно министерство да е привикало израелският посланик в София за обяснение. Бойко Борисов обаче щял да изяснява скандалните разкрития на място.

Имало съмнения, че бивши офицери от службите у нас „зареждат” със секретни сведения израелските служби, сподели източник близък до правителството пред Frognews.bg. В момента се извършвала проверка откъде изтича такава „ценна” информация, която можела да повлияе на българо-израелските отношения. Със сигурност този „теч” не бил случаен.

Посолствата на някои от натовските страни в София уверили МВнР и МВР, че те нямат подобни сведения.

Министър-председателят Борисов заминава в Израел по покана на премиера Бенямин Нетаняху.

Официалната визита започва с разговори между двамата държавници. По-късно правителствените ръководители заедно с членовете на делегацията ще посетят мемориала на жертвите от Холокоста "Яд Вашем".

Борисов ще има обяд със заместник министър-председателя и министър на външните работи Авигдор Либерман. След това отива на среща с президента Шимон Перес и с лидера на опозицията и председател на партията "Кадима" Ципи Ливни.

Вечерта премиерът ще се срещне с българската еврейска общност в посолството в Тел Авив.

Това е първото българско посещение в Израел на ниво министър-председател от 18 години насам.

Преди тази официална визита в Ерусалим и Тел Авив на официално посещение е бил само премиерът Филип Димитров - в средата на март 1992 г. Година преди това, на 27 август 1991-ва, на официално посещение у нас бе премиерът на Израел Ицках Шамир.

България признава държавата Израел и установява дипломатически отношения с нея на 4 декември 1948 г. През 1967 г., след шестдневната израелско-арабска война, България скъсва дипломатическите отношения с Израел, тъй като е на страната на арабите в конфликта. През 1990 г. Отношенията са възстановени.
В Израел живеят над 60 000 български евреи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5186 |08.01.2010 Премиерът пропуска конгреса си, отива в Израел? . 14| 5746 |15.06.2009 Бодигардове от Израел пазят живота на Яне Янев . 3| 6833 |25.05.2009 Израелското посолство гневно заради ул. „Богдан Филов” . 14| 9597 |16.05.2009 Я. Янев на среща с финансов полицай № 1 в Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads