Реклама / Ads
3| 2513 |09.05.2024 НОВИНИ

Израелският военен министър: Ще постигнем целите си - ще ударим Хамас, "Хизбула" и ще постигнем сигурност

.
Израелският военен министър Йоав Галант Източник: БГНЕС
Израелският военен министър Йоав Галант каза на "враговете и приятелите" на неговата страна, че ще направи всичко необходимо, за да постигне целите си във войната в ивицата Газа и в Северен Израел, като думите му очевидно бяха отговор на натиска на САЩ за спиране на военната операция в град Рафах, съобщи Ройтерс.
 

"Обръщам се както към враговете на Израел, така и към най-добрите ни приятели, и казвам: Държавата Израел не може да бъде покорена", категоричен бе Галант на церемония в памет на загиналите във войните израелци. По-рано американският държавен глава Джо Байдън алармира, че американските военни доставки за Израел ще бъдат спрени, ако израелските сили нахлуят в град Рафах.   

 

"Ще бъдем силни, ще постигнем целите си - ще ударим Хамас, ще ударим "Хизбула" и ще постигнем сигурност", подчерта израелският министър на отбраната.





Галант е смятан за един от военновременните израелски министри, които проявяват най-солидна чувствителност към риска от отчуждаване на Израел от САЩ. Днешното му изказване набляга на мащаба на противопоставянето между правителството на Байдън и кабинета на Бенямин Нетаняху, посочва Ройтерс.

 

Нетаняху днес отново публикува в социалната мрежа "Екс" откъс от речта, която произнесе в навечерието на Деня в памет на жертвите на Холокоста. "Казвам на световните лидери, че никакъв натиск, колкото и силен да е, никое решение на който и да е международен форум няма да възпре Израел да се защити. Ако Израел е принуден да се защитава сам, той ще го направи", гласи въпросния откъс.





По-рано тази седмица израелски танкове завзеха палестинската част на граничния пункт "Рафах" с Египет и в момента проучват покрайнините града, отбелязва Ройтерс.

 

Нетаняху не се поддаде на нарастващия международен натиск за прекратяване на огъня, но все още не е наредил на войските си да влязат в град Рафах, където според Израел се намират четири батальона на Хамас. Там е подслонено и повече от половината от 2,3-милионното население на палестинския анклав.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2408 |09.05.2024 Нетаняху категоричен: Ще се бием с нокти, ако трябва . 2| 2561 |09.05.2024 Д-р Стойчо Кацаров: Можеше да имаме Национална детска болница още преди 2 г. . 1| 2469 |09.05.2024 Посланикът на Грузия във Франция подаде оставка заради проектозакона за "чуждестранните агенти" . 0| 2407 |09.05.2024 Израелски танкове и изтребители бомбардираха днес части на град Рафах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads