Реклама / Ads
8| 4562 |07.03.2008 НОВИНИ

Д-р Желев: Никой няма право да бъде безразличен към потъпкването на демокрацията

.
Президентът на България в периода 1990 – 1997 г. и лидер на Балканския политически клуб д-р Желю Желев направи специално изявление по повод на събитията в Армения.
 

В него се казва: „Като президент на Балканския политически клуб искам да изразя тревогата на неговите членове от неблагоприятното развитие на събитията в Република Армения след проведените на 19 февруари т.г. президентски избори. Нашият клуб по принцип не се меси във вътрешнополитическия живот на страните, с които работи, още по-малко пък би си позволил да заема страната на една или друга политическа сила, която участва в политическите борби. Но когато става дума за масирана фалшификация на изборните резултати, в следствие на което на улицата излизат стотици хиляди хора да протестират и да искат анулиране на изборите, и това става не веднъж, а всекидневно в продължение на седмици; когато управляващите арестуват лидери на опозицията и дори си позволяват да поставят под домашен арест най-силният претендент за президентския пост г-н Тер Петросян; когато те хвърлят срещу мирните демонстрации силите на сигурността да стрелят и убиват хора (убитите според управляващите са осем, според опозицията - 40 души) - това вече поставя под въпрос демократичният ред в страната, разрушава самата демокрация".

armenci-1.jpgД-р Желев обяснява, че поради тази причина оглавявания от него Клуб не може да бъде безразличен, защото неговите главни цели и приоритети са освен ускореното изграждане на комуникационната инфраструктура на Балканите, опазването на мира сигурността и стабилността; усъвършенстването и развитието на демокрацията по всички континенти на нашата планета.

И още: „Защото демокрацията, която прави нашият свят по-прозрачен, по-предвидим и предсказуем, е най-добрият гарант за сигурността, стабилността и просперитета на съвременното човечество. Поради това към потъпкването на демокрацията където и да било, от когото и да било нямат правото да бъдат безразлични не само политиците и държавниците, но и обикновените граждани".

armenci.jpgВ заключение на декларацията се казва: „Най-малко пък такова морално право биха могли да си позволят обществените институции от национален, регионален или континентален формат такива като ОССЕ, Съвета на Европа, Европейския съюз и НАТО".

Frognews.bg 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4817 |25.02.2008 Президентът Желю Желев: В България няма обединена опозиция . 2| 5121 |06.12.2007 България е с най-корумпирана партийна система и правосъдие в ЕС . 7| 5151 |05.09.2007 Досиетата били интересни само за политиците, никой друг не се интересувал . 2| 5790 |30.08.2007 Недоволна от правосъдието иска президентът да я освободи от българско гражданство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads