Реклама / Ads
14| 7065 |05.11.2015 НОВИНИ

Жертва на фалита на КТБ: Загубих жилище и се разболях заради блокиране на парите ми

.
Вложителката в КТБ Адина Саве отново застана пред Върховния административен съд, за да търси правата си за блокираните й миналата година пари в банката, предаде репортер на Фрог нюз. Близо година и половина тя заедно със своя съпруг се борят да получат разрешение да защитават правата си.
 

„Ние водим дело за това, ВАС да признае, че имаме правен интерес да започнем процес срещу БНБ за неспазване на решение №73, според което вложителите в КТБ е трябвало до 30 дни след поставянето й под специален надзор, да могат да си теглят гарантираните от държавата суми. Искров обяви, че на 21 юли банката ще отвори врати, но той не удържа на думата си. Самите институции в България нарушават законите, какво да очакваме от обикновените граждани, посочва Саве, която е румънка с българско гражданство.

 

Освен от съда тя е търсила справедливост и от Комисията за защита по дискриминацията. „ПИБ беше в същата ситуация като КТБ. На ПИБ обаче държавата даде пари, а не КТБ – не. Защо? Защо никой не казва, че лихвата в ПИБ беше 10%?! За сравнение лихвата на КТБ беше 7%”, припомня Саве.

 

Комисията по дискриминация изобщо не се е заела с казуса с мотива, че „нямам правен интерес, тъй като не съм българка”. „Как така?! Мога да гласувам за местни избори в България, а не мога да си търся правата тук”, възмущава се Саве.

 

Заради събитията с КТБ тя е била в болница. „Парите ми бяха блокирани в КТБ и аз не можех да тегля, за да се лекувам. ПИБ, където имах спестявания, вървеше по същия сценарии и ако и там сметката ми беше блокирана, аз нямаше как да се лекувам, продължава да разказва Саве за неприятностите, през които е минала.

 

Преди да поставят банката под специален надзор с мъжа ми купувахме жилище. Бяхме дали капаро 12.500 евро. Сринаха банката и не успяхме да изтеглим пари, за да доплатим. Така загубихме хем жилището, хем капарото. Детето ми учи в частно училище и не можехме да платим таксата. Държавните училища бяха вече пълни и никое от тях не го искаше. Приятели ни дадоха пари назаем, за да платим таксата на частното, разказва още Саве.

 

Делото за правния интерес не е единственото, което тя и съпругът й водят срещу БНБ. Саве се оплака, че от ВАС отказват да види делата с мотива, че се гледат в момента. „Получаваме често такива обяснения”, обръща внимание Саве.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4229 |27.10.2015 Първа руска жертва в Сирия-войник се сомоуби . 0| 4579 |02.10.2015 УНИЦЕФ разкри в София нов центъра за деца, жертва от насилие . 1| 5532 |05.09.2015 Камион с пропан бутан изгоря край Монтана, катастрофа наблизо взе жертва . 9| 7241 |15.08.2015 МВР брои 25 000 лв. на жертва на полицейско насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads