Реклама / Ads
20| 8589 |11.03.2020 НОВИНИ

US журналист Сет Хетена: Жалбата срещу мен в България бе защото заплаших „златната гъска“ на Иванджийски

.
Сет Хетена, героят от ”Боен клуб” Тайлър Дъртън, с чието име се подписват статиите в сайта и Красимир Иванджийски
След като прокуратура в България отказа да повдигне обвинения срещу мен, защото не намери доказателства, че съм извършил престъпление, разбрах, че причината за жалбата не са руски или български разузнавателни операции, а нещо много по-различно - бях заплашил златната гъска на Иванджийски. Милиони долари стоят зад конспиративния сайт „Zero Hedge“, регистриран в България.
 

Това разказва американският журналист Сет Хетена* по повод разразилата се сага с прокурорската проверка срещу него в България, предизвикана от жалба на собственика на сайта „Строго секретно“  Красимир Иванджийски. В интервю за ФрогНюз Сетена разказа за публикацията си, която е провокирала обвиненията срещу него.  Припомняме, че разследване на американския журналист на собствеността на популярния в САЩ сайт „Zero Hedge“,  списван от Дан Иванджийски, го води до публичните регистри в страна ни, от където научава, че собственик на домейна е неговия баща Красимир.

 

 „Анонимността е щит от тиранията на мнозинството“, се казва в манифеста „Zero Hedge“, но разговор с един от бившите служители на сайта ме накара да разбера, че анонимността и мътните връзки на „Zero Hedge“ с България може да крият нещо друго, пише Сетена, след като подробно разказва за случилото се с него и премеждията му свързани с прокуратурата у нас.

 

Ето какво още научаваме от американския журналист, за това което той нарича „златната гъска на Иванджийски“:

 

Сетена забелязва, че няколко месеца след стартирането на „Zero Hedge“, Даниел Иванджийски тихо регистрира домейна „zerohedge.com” в чужбина - първо в Лихтенщайн и Швейцария, две държави, известни с пазенето на финансовата тайна, а след това в България през 2011 г.. Информацията научава от  публични данни от  domaintools .com. Когато пита бивш служител за какво става въпрос, получава отговор, че  „Дан не искаше САЩ да вижда каквото и да прави. Преди пет години това нещо генерираше приходи от милиони долари. Ако погледнете данъчните декларации на Дан, бих се обзаложил, че няма регистрирани дори милион долара приходи.“

 

„Мислех, че това означава, че по-младият Иванджийски се изнервя от разузнавателната агенция ФБР или САЩ, които проследяват действията му, но се обърках.  Иванджийски не искаше правителството да знае колко хора посещават неговия сайт, защото това ще им даде информация колко пари той прави. […]

Бащата на Дан Иванджийски, Красимир, започна играта, когато ме обвини, че действам като агент на неназовано лице, за да оказвам натиск върху съда в Ню Джърси. В списъка си с искания на последната страница той казва, че трябва да предам имената на хората, с които вярваше, че съм в заговор. Предполагаемият предмет на тази конспирация е делото за развод в окръг Берген, Ню Джърси, за което не бях научил по-рано, заведено от ищец, с когото никога не съм срещал и не съм говорил, което се оказа неговата снаха.

 

Съпругата на Дан Иванджийски подава молба за развод през 2018 г., позовавайки се на непримирими различия, които произтичат отчасти от робската преданост на съпруга му към неговия уебсайт. Двойката се бори за попечителството над едното си дете и издръжката на детето. Съдебните документи, публикувани в „Новата република“  по искане на медия, сочат, че „Zero Hedge“ е платил сметките за луксозния начин на живот на двойката, който включва имение от 2,3 милиона долара. В жалбата си съпругата на Иванджийски, Блеър Крес, заявява, че има недостатъчни средства за издръжка за себе си и детето и дори няма средства, за да плати на адвоката си за развод. (Съпругът й оспорва това твърдение.) Адвокатите на двете страни отказаха да коментират случая и не върнаха отговор, когато бяха търсени за коментар.

 

„ Zero Hedge“ не се споменава в съдебните документи, които видях, но уебсайтът и парите, които генерира, са проблемът  в случая. В имейла, с който ме уведомява за жалба до прокуратурата в България срещу мен, бащата на Иванджийски ме обвини в незаконна кражба на документи от делото за развод на сина му – включително за  регистрацията на дружеството собственик на „Zero Hedge“ в България,  които, според него, са защитени съгласно Закона за защита на личните данни в България и законите на ЕС.  Това беше невярно, но една от опасностите да пишете за бизнеса на уебсайтове за конспирация е, че понякога се оказвате в главна роля в конспирацията на друг човек.

 

Причината е, че парите, а не идеологията са това, което движи Иванджийски и други успешни предприемачи в разрастващия се конспиративен бизнес. „Тях ги интересува какво генерира посещения на страниците им. Кликвания. Пари", каза Колин Локи, бивш служител на сайта, пред Bloomberg. Личните убеждения на Иванджийски нямат нищо общо със съдържанието на сайта. „Той може да повярва с 2 % от тялото си, че всичко ще се срине“, ми казва друг бивш служител, „но останалите 98 % знаят, че това прави пари“.

 

„Zero Hedge“  твърди, че е печелившо издание от първия ден, но колко пари прави сайтът е строго пазена тайна. Дан Иванджийски направи необичайната стъпка, като изисква от съпругата си да подпише споразумение за неразкриване на информация по време на развода, за да предотврати разкриването на бизнес тайните.  „Ето какъв е той - той е много потаен ”, казва човекът, който го познава добре и допълва, че за да напускане Дан Уолстрийт, за да започне „Zero Hedge“ вероятно е защото това е още по-доходоносен ход  в кариерата. В потвърждение  на това колко изгоден може да бъде сайтът, Даниел Иванджийски и съпругата му са изплатили ипотека за 1,7 милиона долара за дома си в Ню Джърси за по-малко от две години.

 

Може да е вярно, както твърди „Zero Hedge“, че никога не е имало контакти с никой от Русия, САЩ или с друго правителство. В същото време може също да е вярно, че сайтът с всички свои намерения и цели е руска операция по дезинформация. В причудливия свят на конспирации и дезинформация и двете неща могат да бъдат верни едновременно. Изкривени изглеждат стимули на сайтовете като „Zero Hedge“, които публикуват про-кремълско съдържание, но без никаква помощ от Владимир Путин. Ако конспирациите и проруската пропаганда задържат публиката да кликва върху рекламите, които изпълват „Zero Hedge“, тогава това се получава. Това е бъдещето, към което се движим: Свят, в който „новините“ стават каквито и да са материали, които привличат вниманието на читателите, без значение какво пише, и се доставят от машина, която не прави разлика между вярно и невярно или между факти и пропаганда , стига да увеличи максимално приходите. Това е студената логика на пазарите.“, завършва статията си Сет Хетена в публикувана в NewRepublic.com

===

* Сет Хетена е американски автор и журналист, който живее в Сан Диего. Той е работил като кореспондент на Асошиейтед прес. Негови публикации са представяли в „The New Yorker“, „The Rolling Stone“, „The New York Times“, „The New Republic“ и „The Los Angeles Times“. Автор е на две книги - „Тръмп / Русия: Една окончателна история“ и „Пирувайки с плячката“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3991 |11.03.2020 Мерки в НС пазят депутатите от коронавирус. Журналистите - далеч . 18| 9492 |02.03.2020 Журналистът Стефан Солаков: Реално Ердоган обяви война на Европа . 11| 5273 |01.03.2020 Арестуваха главния редактор и журналисти на агенция „Спутник“ в Истанбул . 10| 5239 |26.02.2020 Заради кашлица свалиха журналистка от самолета на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads