Реклама / Ads
7| 5037 |29.11.2019 НОВИНИ

Журналист: Свободата на словото постепенно сведе до нула своя КПД

.
Любо Кольовски
Забелязвате ли как някои думи постепенно, бавно и полека овехтяват, изхабяват се, стават банални, еманципират се от съдържанието си и са на път да загубят смисъл? Този процес се наблюдава, откакто живеем в условията на т. н. свобода на словото.
 

От три десетилетитя всеки е свободен да изразява себе си и мислите си без видима цензура, без писани и неписани норми и други ограничения. Тази свобода на словото постепенно сведе до нула своя КПД, но ние продължаваме да я консумираме с ясното съзнание, че свободното ни слово не променя нищо.


Вземете например думата "лицемерие". Откакто я преадресирахме от капитализма и американския империализъм към нашата география, думата се изтърка и дори не съдържа в себе си елементарен укор към някого. Същата съдба има и думата "срамота". И лицемерието, и срамотата често ехтят от парламентарната трибуна и други високи места, където политиците се замерят с думи, за да изтъкнат собствената си значимост.


Вземете думата "оставка". И тя загуби своя смисъл, защото отдавна не се свързва с личния избор на "оставения" и неговото усещане за собствена вина и отговорност при някакъв провал. Оставката отдавна се подава отгоре надолу. Тя е вертикално действие. И когато на някой му подадат оставката, това е едно обикновено уволнение, лишено от тъжното очарование на личното покаяние за личните грехове.


"Позор" е следващата дума, която често се изстрелва лекомислено, без аргументи и други доказателства. И така нататък... Не ми се занимава с думите"родолюбие", "патриотизъм", "човечност", "човещина" и много други.


Много са думите, напуснали себе си и не е по силите ми да ги посоча и да ги подредя в каталог, по азбучен ред и по други признаци. Това е работа на учените глави, не е моя работа. Но се чудя защо учените глави не изследват този процес, който е много печален, но все пак е интересен. И преди всичко - поучителен. Ако не за нас, такова изследване би било полезно за следващите поколения.

 

Любо Кольовски, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6016 |26.11.2019 Няколко въпроса към Иван Гешев и разбирането му за свободата на словото . 10| 4557 |24.11.2019 Херо Мустафа: Борбата с корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите трябва да са приоритет . 30| 17114 |23.11.2019 Журналист: Шоуто предстои, ако САЩ забранят на Борисов руските енергийни проекти . 13| 4803 |21.11.2019 САЩ отвориха морски път за доставки на втечнен ”газ на свободата” за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads