Реклама / Ads
3| 5991 |04.01.2020 НОВИНИ

Журналистът Мохамед Халаф: Сериозен ирански отговор към САЩ няма да има

.
Мохамед Халаф
Правилата на играта между САЩ и Иран се променят радикално. Двете страни отдавна са във война, само че досега тази война беше икономическа, след като президентът Доналд Тръмп реши да напусне ядрената сделка. Сериозен ирански отговор към САЩ няма да има, не очаквам апокалиптични сценарии, които прогнозират някои анализатори
 

Това коментира пред БНР Мохамед Халаф, журналист и експерт по въпросите на региона във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток, където след атаката срещу посолството на САЩ в Ирак, последва убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад. Съединените щати обясниха смъртта на Солеймани като необходима стъпка за гарантиране на сигурността в района. Президентът Доналд Тръмп коментира, че убитият генерал е отговорен за подготовката и извършването на терористични атаки. На свой ред Иран обеща сурово отмъщение за ликвидирането на военния смятан за една от най-влиятелните фигури сред съюзниците на Иран в Близкия изток.

 

„Санкциите на САЩ срещу Иран, блокирането на продажбите на ирански петрол задушаваха страната. В същото време Иран в продължение на 40 години унижава САЩ под различни форми“, подчерта журналистът.

 

Според него „ликвидирането на Солеймани е най-смелият и най-правилен акт, който се взема в последните 40 години от страна на САЩ“ и така правилата на играта между тях се променят радикално.

 

„С този удар САЩ пращат едно силно послание към аятоласите в Техеран, на Революционната гвардия и на наследника на Солеймани – Есмаил Гаани – че отсега-нататък всякакво нарушение, убийство на американски гражданин, войник, раняване и посягане към американските интереси в Ирак, района и други страни, ще бъде последвано от разрушителен удар“, отбеляза Мохамед Халаф.И допълни, че това показва, че иранците не могат повече да се крият зад прокси организации, създавани и въоръжавани от Техеран.

 

От изказването на президента Тръмп се разбират две неща, посочи още журналистът – „аз съм отворен за преговори, но съм готов за война“.

А колкото до заплахите за отмъщение – след края на ирано-иракската война Иран не влиза в пряк бой, а използва прокси организации, създадени за тази цел, отбеляза той.

 

„Американците са получили информация, че идването на Солемайни в Багдад, който преди това се е срещнал в Бейрут с лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала и след това с факторите в Сирия, цели организиране на повторен щурм на посолството на САЩ в иракската столица“, заяви Мохамед Халаф, според когото Иран е искал да организира сходна на заложническата ситуация в Техеран през 1979 г.

 

По думите му другата основна цел на Касем Солеймани била организиране на преврат в Ирак и превземане на властта чрез неговите проирански милиции и партии.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6698 |23.12.2019 Журналистът Илхан Андай: ДПС притеснени от анти-ДПС блока с хора от БСП и ГЕРБ . 2| 6403 |19.12.2019 Бой между Клоп и Мохамед замалко не „украси“ двубоя „Монтерей“ – „Ливърпул“ . 0| 8870 |17.12.2019 Журналистът Марио Трифонов - открит мъртъв в дома му . 0| 5236 |13.11.2019 Журналистът Лили Тодорова е туристката, загинала в Рила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads