Реклама / Ads
27| 4809 |06.07.2013 НОВИНИ

Кабаиванов призова за дясно обединение без ментори и "самоопределили се аристократи"

.
Източник: Булфото
Съюзът на демократичните сили няма да бъде причина за несъстояло се дясно обединение, декларира партийният председател в оставка Емил Кабаиванов пред делегатите на 21-та Национална конференция на формацията.На двудневното събитие в столицата ще бъдат направени промени в ръководството и устава на партията. след оставката след изборите на 12 май.
 

„Трябва ни широко дясно обединение, без менторство и самоопределили се аристократи в политиката, на равноправни партньори,” коментира лидерът.

Позицията му обаче очертава противоречие с намерението на няколко други десни формации начело с ДСБ за създаване на реформаторски блок. От преговорите по инициативата бяха изключени предишните управляващи от ГЕРБ, както и СДС заради близките си отношения с партията на Бойко Борисов.

„Ако можем да постигнем широко дясно обединение и да бъдем активна част, дясното ще има бъдеще,” заяви Кабаиванов.

Лидерът в оставка обърна голямо внимание на отношенията на СДС с ДСБ в рамките на Синята коалиция и изключването от партията на депутатите от обединената парламентарна група в 41-то Народно събрание. Според него колебанията в Синята коалиция са започнали още от нейното създаване. „Още през 2009 г. стана ясно, че Синята коалиция, както беше конструирана, нито имаше единни послания, нито единно отношение към ГЕРБ. Ние по никакъв начин няма да се съгласим, че СДС е стоял близко до управляващите, а другите наши партньори са били опозиция - фактите говорят точно обратното,” посочи Кабаиванов.

Той изрази тезата, че между ръководството на СДС и парламентарната група на Синята коалиция целенасочено е създаван разлом.„Върхът беше работата на нашите партньори срещу кандидатурата на Петър Стоянов за Конституционния съд. Нито една партия не може да позволи парламентарната група да й е втори център,” добави лидерът в оставка.

Друг прочит на ситуацията от миналата есен представиха тогавашните депутати на СДС. Те заявиха отказ да внесат номинацията на партията за конституционен съдия, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че е обещал на председателя Емил Кабаиванов подкрепа от страна на парламентарното мнозинство за кандидат на СДС, независимо кой е той.

Според Кабаиванов са били направени няколко опита за възстановяване на комуникацията с ръководството на ДСБ. „Отговорът беше: „Вие лишихте от бъдеще Синята коалиция!” За сметка на това отношенията ни с останалите партньори бяха коректни и те останаха до нас,” добави Кабаиванов.

Емил Кабаивнов подаде оставка като председател на СДС заради резултата от изборите на 12 май. Тогава партията взе едва 1,37% от гласовете, което я остави без народни представители за първи път в историята.Той заяви, че няма да се кандидатира отново за председателския пост, но днес уточни, че възнамерява да остане в ръководството с мотива: „да стане ясно, че скандалите и интригите, са минало".„СДС няма да свърши с тази конференция, каквото и да се случи оттук нататък, убеден съм в каузата и бъдещето на партията,” посочи лидерът в оставка.

СДС подкрепя справедливите протести на гражданите, заяви Емил Кабаиванов и призова членовете и симпатизантите на партията за активно участие в тях. „Правителството, което е с нулево обществено доверие, трябва да подаде оставка и да вървим на избори,” посочи той.

По думите му, когато парламентът има доверието на по-малко от 1/3 от гражданите, а правителството – още по-малко, „лекарството са изборите”. „Дали ще са есента, или по-късно, в рамките на няколко месеца те ще се случат и ние трябва да работим за тях,” препоръча лидерът в оставка.„Трябва да се водят разговори вдясно, които да доведат до един обединен десен съюз, в който политическите формации да запазят своята идентичност, но и да могат да излъчат и предложат програма за развитието на България,” добави Емил Кабаиванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4998 |04.07.2013 България призова Египет за спокойствие . 29| 6206 |30.06.2013 Реформаторски борд вдясно търси точки на обединение . 142| 5188 |26.06.2013 Миков апелира: Призовавам всички за отговорно поведение . 67| 5145 |18.06.2013 Кабаиванов зове за обединение на десницата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads