Реклама / Ads
5| 5075 |24.01.2008 НОВИНИ

Кабинетът уволни шефа на статистиката

.
Правителството изненадващо освободи от длъжност председателя на Националния статистически институт (НСИ) доц. Стоян Цветков. За нов шеф на статистиката е назначена доц. Мариана Коцева, която сега е главен секретар на института.
 

В мотивите на кабинета е записано, че Цветков е уволнен заради "неизпълнение на негови основни задължения по Закона за статистиката”, съобщиха от пресслужбата на МС. Стоян Цветков бе назначен за шеф на НСИ през април 2007 г., но се задържа на поста по-малко от година.

По-късно премиерът Сергей Станишев обясни, че смяната на Цветков е станала по предложение на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. "Има редица ключови за развитието на българската статистика документи, които трябваше да бъдат приети и представени. Те обаче не са приети и представени. Да не говорим за случаите, когато българското правителство научава редица статистически данни от медиите. Все пак редно е да има обратна последователност”, заяви Станишев. Той допълни, че НСИ има много сериозни отговорности пред страната за подаване на актуална и добре анализирана информация,  за да се вземат правилни управленски решения. Премиерът даде за пример информация от НСИ за актуализиране на БВП на страната с 3 години закъснение. При това положение според него няма как да се води правилна политика от страна на управляващите. Той изтъкна, че в НСИ работят 1400 души, които получават заплата от данъкоплатците и „продуктът, който се получава за бизнеса, за правителството, за гражданите, като цяло изисква по добро качество".

Министрите определиха доц. Мариана Коцева за председател на НСИ. Тя е досегашен главен секретар на института и преподавател в УНСС, магистър по икономика на Нюйорския и Централния европейски университет в Прага.

Коцева е завършила УНСС, специалност "Статистика". Специализирала е "Статистика на банковия сектор и на държавните финанси" и "Финансова статистика " в Международния валутен фонд. Преди да стане главен секретар на НСИ тя е работила като експерт към института, към Министерството на труда и социалната политика и към администрацията на президента. Била е консултант на Световната банка и на Програмата за развитие към ООН. Автор е на много научни публикации.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6703 |19.12.2007 Уволниха шефа на столичния електротранспорт по искане на Борисов . 1| 5341 |23.10.2007 Пари имало, но кабинетът не ги давал . 2| 6801 |26.07.2007 Кабинетът дава по 10 000 лв. компенсации на медиците за 8-годишните им мъки . 1| 4807 |13.06.2007 "Зюддойче цайтунг": Българските медии вярват, че сестрите скоро ще са свободни, кабинетът - не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads