Реклама / Ads
1| 4615 |16.11.2021 НОВИНИ

Как близък до Румен Гайтански-Вълка получи рядък експонат от военния музей в Ямбол?

.
Jagdpanzer L/48, чиято скоростна кутия е предоставена на колекционера
Рядък и изключително ценен експонат от Втората световна война е бил предоставен на фирма на Красимир Арсов - бивш общински съветник в столичния общински съвет и шеф на фирма “Чистота”, близък до кмета Стефан Софиянски и Румен Гайтански – Вълка.
 

Месец и половина новината остава пълна тайна, а след запитване по ЗДОИ от Музея на бойната слава в Ямбол, който притежава една от малкото останали в света бройки признава. На информацията се натъкват от местния сайт NetNews. Ръководството на музея обяснява, че на 29 септември тази година фирма “Еко Био Енерджи” получава скоростна кутия на германско щурмово оръдие от Втората световна война Jagdpanzer L/48. 

 

Според отговорите на ръководството на музея това е било с цел реставрация и оценка на годността за срок от шест месеца. Самата фирма обаче, която е създадена през 2004 г. с основен предмет на дейност иновации в екологичните технологии, през 2010 г. започва да се занимава с търговия на оръжие и друга специална продукция. Започва закупуване на излишна военна техника от българската армия с колекционерска цел.

 

Дори без да са реставрирани, в състоянието, в което се намират в момента, всяка бронирана машина в Музея на бойната слава по пазарни цени може да струва милиони

Арсов е свързан с един от големите босове у нас, които необезпокоявано се ширят например по ловни стопанства. Пример за това е незаконният строеж в Държавното ловно стопанство “Искър”, което е под шапката на Югозападното държавно предприятие. Смята се, че именно Красимир Арсов стои зад идеологията на концесията по чистота с Румен Гайтански и на схеми, по които в чистотата са потънали стотици милиони. 

 

Апетитите на Арсов към немската бронева техника на ямболския музей не са от днес, а оръжейните сделки също са съпроводени от скандали. През пролетта на 2008 г. Красимир Арсов печели търг с тайно наддаване за части от съветски танкове Т-34 с цена от 100 хил. лева за тях. Още тогава той твърди, че има намерение да наддава и за частите от немските “Майбах“. Те са извадени от отбранителната линия по границата с Турция, след като е констатиран опит една от тях да бъде продадена нелегално зад граница.


През 2013 г. МО обявява търг за продажба на 374 различни видове 130-мм оръдия, артилерийски системи, радиостанции, тегличи, ремаркета и куполи с оръдейни тела за танкове “Майбах“. Тръжната обява е пусната на 18 октомври (петък). Според нея всичко се продава анблок с начална цена 943 400 лв. Крайният срок за подаване на офертите е до 25 октомври. Кандидатите имат само 23 и 24 октомври, за да видят отделните изделия, които се намират в Несебър, Созопол, Царево, Балчик, Варна, Корен (Хасковско), Ягодово (Пловдивско), Благоевград, Чешнегирово, Доброславци, Ямбол, Казанлък и Разград. За два дни е невъзможно да се обиколят дори само половината от тези места, оплакват се участници в търга. Поради това документи подават само две фирми.

 

Победител в надпреварата е “Еко био енерджи“ ЕООД, с която търговско дружество „Снабдяване и търговия“ ЕООД подписва договор за покупко-продажба, с единствената разлика, че от първоначално подадената оферта са били извадени елементите от танковете “Майбах“, пишат от NetNews. Причината са постъпките на община Ямбол тогава тази техника да бъде предоставена на новосъздадения Музей на бойната слава. Така те попадат в музея, заведени са като културни ценности и всъщност са най-ценните експонати там.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3107 |16.11.2021 Евродепутатите от левицата с подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова, призоваха за мобилизация в неделя . 4| 3411 |14.11.2021 Румен Радев: Ще е грешка да мислим, че балотажът е предрешен . 2| 2919 |12.11.2021 Румен Радев: Изборите са възможност да санкционирате лъжата . 6| 3161 |12.11.2021 Проф. Маринов: При висока активност Румен Радев ще е президент на първи тур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads