Реклама / Ads

 

22| 10684 |18.04.2021 НОВИНИ

Как можахме да пропилеем цяло десетилетие с подобно чудо като премиер?

.
Проф. Николай Слатински
Тревожната мисъл - как можахме да пропилеем цяло десетилетие с подобно чудо като премиер? - постоянно ме занимава, не ми дава мира и отнема психологическа енергия, направо ми е трудно да се смиря, че в началото на третото десетилетие на Третото хилядолетие точно в моята държава съдбата на хората бе поверена в ръцете на зле образован, лошо възпитан, арогантно говорещ и тотално лишен от стратегическа мисъл човек! Наистина, какво бе това, как то бе възможно, струва ми се като нелеп сън…

Ето, пред мен е докладът „Глобални тенденции – 2040“, на гражданското аналитично лице на ЦРУ – National Intelligence Council (приблизителен превод - Национален разузнавателен съвет), NIC.

 

NIC на всеки четири години публикува подобни доклади и аз системно запознавам с тях студентите в лекциите по Стратегическо прогнозиране и Сценарийно планиране.

 

Сега чета, а по-скоро работя над последния, още парещ, пределно свеж доклад на NIC.

 

Направен е опит да се надникне в бъдещето. Говори се за изкуствен интелект (това е приблизителен по точност превод на Artificial Intelligence), за високи технологии, за ключови тенденции, за водещи сценарии, за стратегически предизвикателства и нетрадиционни рискове, за критични неопределености и трудно прогнозируеми несигурности.

 

Езикът е съвременен и макар някои неща да звучат спорно, докладът е опит да се надникне в бъдещето. А всеки опит да се надникне в бъдещето е вече усилие, то да бъде променено.

 

И си помислих – като премиер ББ би ли прочел този доклад? Не! Дори да му го преведат. Дори да му дадат 2-3 странички от него - това е максимална за способността му да се концентрира върху писмен текст дължина на материала. Но той по принцип от такива неща не се интересува…

 

И ето, граничещата с обсесия моя непоносимост към подобен на ББ човек на висш пост в моята държава, веднага ме жегна с болката – Господи, светът, Западът, Европа, Русия, Китай и кой ли още не, се вглежда в бъдещето, търсят дългозорки и визионерски политици и лидери, а нашият си джиткаше джипката и проверяваше как е положен асфалтът на участък от няколко километра! Дребно, семпло, повърхностно, елементарно Уотсън!

Вместо да си джиткаш джипката седни и прочети нещо полезно и задължително за прочит от премиер!!!

 

Поредният доклад на NIC е и поредният мой повод да кажа това, което говоря в публичното пространство и разказвам на лекциите – необходимостта в България да има институция, която да се занимава с поглед в бъдещето, която да извършва стратегическо прогнозиране и сценарийно планиране, която да помага на политиците да се надигат на пръсти и да виждат какво има зад хоризонта. Миналото и настоящето са едни-единствени, но бъдещета-та са повече от едно и от нас зависи кое от тях ще ни се случи.

 

И пак да си кажа мъката – ББ за тези 10 години ни потопи, натика ни в такова ежедневно живеене, с нос сочещ към краката, с очи, внимаващи къще ще стъпят, зарови ни в баналност, в празнотемие, в сивотата на оцеляването, в отказа да вперваме поглед напред.

 

Време е да се изправим, да вдигнем глави, да се взрем в бъдещето, да се освободим от бездарието на сляпото за онова, което е пред нас десетилетие и да живеем с мисълта и отговорността поне за следващото десетилетие, това до 2030 г. А когато се освободим от кокошата слепота и дезинтересирането от съдбините ни като България, като общество, като общОство, можем да мислим и за следващото десетилетие – онова до 2040 г.

 

Умните и разумните хора по света вече го правят. Трябва да го правим и у нас.

 

Facebook, Николай СлатинскиРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 2982 |08.04.2021 Росен Йорданов: Слави Трифонов отгледа цяло поколение, той е фронтмен . 60| 4250 |05.04.2021 Нинова: Цялото изпълнително бюро на БСП подаде оставка, но аз няма да подам оставка . 16| 4419 |18.03.2021 Хотелиерите бесни: Затворете ни изцяло и платете сметката . 16| 4630 |14.03.2021 Съдия Здравка Калайджиева: Фигурата „специален прокурор“ - и вълкът сит, и агнето цяло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ