Реклама / Ads
13| 6655 |05.10.2020 НОВИНИ

Какво казаха българските евродепутати в Брюксел?

.
Елена Йончева
Вижте изказванията в Брюксел по върховенството на закона в България на евродепутатите Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев и Илхан Кючек. Джамбазки обвини ДПС в корупция, Кючук му отговори. Днес гласът на българските граждани се чува ясно в цяла Европа - глас за незабавно връщане на принципите на правовата държава, каза Елена Йончева.
 

 Г-н Борисов позволи на отделни лица и кръгове да се възползват от членството в ЕС за сметка на българския народ. Управлението му води до все повече бедност, по-голям крах на свободното слово. Обръщам се и към немското председателство с един въпрос - докога съветът ще мълчи? Обръщам се и към ЕК, дали ще позволи България да продължи по този авторитарен път, каза още евродепутатката от БСП.

 

Склонни сме да даваме думата на всеки, дадохме микрофона на едни от най-големите ни противници и това показва, че ние сме за свободата на словото. Говорихме за правото на мирни протести, в България хората протестират и ние уважаваме тяхното право на мирен протест. Когато говорим за върховенство на закона, трябва да дадем неговото определение - това е бързо, независимо, справедливо правосъдие, но резолюцията противоречи на това, на взети решения на Конституционния съд. Политици не трябва да коментират съдебната власт, това противоречи на закона, заяви пък българският евродепутат Ангел Джамбазки от групата на Европейски консерватори и реформисти ЕКР. Той подчерта, че когато се говори за политически скандали, те се свързват с ДПС.

 

Корупцията си има имена и това е ДПС, категоричен бе Джамбазки.

 

Чухме много тежки думи, които не бива да се оставят без коментар. Този парламент не трябва да бъде използван за политическа пропаганда. Демокрацията и мандатността също са част от върховенството на закона. Всеки, който иска промяна в България, трябва да се подготвя за демократичните избори, а не да се прави с такива опити. България ще изпълни всички препоръки, защото те са в интерес на българските граждани. Но тази резолюция е абосолютна политическа рожба на лявата част в този парламент. Не може да се съобразим с резолюция, която се осланя не на факти, а на недоказани неща. Категорично не се съгласявам левицата да ни накара да приемем македонско малцинство, левицата не винаги побеждава, каза евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП.

 

Това не е дабат срещу българската страна и граждани. Това е дебат за демокрацията в Република България. Това обсъждане и резолюция могат да успеят само, ако се осланят на факти, каза евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк. Подчерта, че в България не може да се прави агитация на чужд език за изборите и попита Манфред Вебер, ако реши да се кандидатира в България за евродепутат как би го направил, при положение, че ще трябва да плаща глоба за всяка дума или да мълчи по време на кампанията. "И тук го боли г-н Джамбазки, но забрави да каже за касичката на ВМРО, за златните паспорти, и тук има парламентарна комисия, която ще се занимае с този въпрос", посочи Кючюк.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6559 |05.10.2020 Бабикян: Омръзна ми да слушам от недояли политици, че протестите не знаели какво искат за бъдещето . 76| 6450 |04.10.2020 Борисов: Едно време не можехме един виц да кажем срещу властта. Сега на площада казват каквото искат . 7| 10854 |02.10.2020 Съдия: Опасенията за Гешев не само се потвърдиха, но се оказаха скромни . 11| 5844 |30.09.2020 Вера Йоурова, ЕК: Пораснах в авторитарен режим. Знам какво е да няма върховенство на закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads