Реклама / Ads
21| 5746 |12.07.2021 НОВИНИ

Какво ни казват автобиографиите на кандидат-министрите на Трифонов?

.
Източник: БГНЕС
9 жени и 10 мъже влизат в състава на проектния кабинет, който лидерът на „Има такъв народ“ ще предложи за гласуване в Народното събрание. Кои са те и какво се крие зад техните биографии?
 

Мария Бойчинова, която е предложението на „Има такъв народ“ за финансов министър, е завършила с пълно отличие колежа „Васар колидж“ в Ню Йорк, САЩ. Учила е в Лондонското училище по икономически науки. И двете учебни заведения са сред водещите в икономическите и финансови науки.

 

Започва кариерата си на Уол Стрийт в компаниите J.P.Morgan и "Мерил Линч".

 

Говори 3 езика и е на 34 години.

 

Предложената за министър на финансите Мария Бойчинова е кадър на „Експат“ - компанията, в която предложения от Слави Трифонов за премиер Николай Василев е управляващ партньор от август 2009 г. Това става ясно от профила й в LinkedIn.

 

През 2017-та Бойчинова има няколко медийни изяви в тази позиция, а от май миналата година работи в „Комерцбанк“ в Прага, Чехия.

 

Любомир Дацов е една от най-популярните личности в предложения от Трифонов проектокабинет. Той е роден на 2 май 1965 г. Завършил е УНСС. Има квалификации в областта на икономическата и макроикономическата политика и бюджетирането.

 

Интересното е, че финансистът е предложен да поеме кормилото на ресор „икономика“.

 

Дацов е бил зам.-министър на финансите в кабинета на Симеон Сакскобургготски, в който вицепремиер бе номинираният сега за министър-председател Николай Василев. Като заместник на Милен Велчев Дацов отговаря за бюджетната политика и еврофондовете. Той е инициатор и координатор на въвеждането на програмното бюджетиране в България. Дацов е човекът, изработвал всички държавни бюджети на страната ни от 2001 г. до 2009 г., а между 1992 г. - откогато работи в  Министерството на финансите - до 2000 г. е част от екипа, който подготвя бюджетите на държавата.

 

Понастоящем е член на Фискалния съвет.

 

За министър на образованието е предложена Наталия Митева. Тя е експерт по образование, завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по публични политики от Мерилендския университет в САЩ, допълнителни квалификации от Колумбийския университет и от Бизнес департамента на Университета в Оксфорд.

 

Митева е с близо десетгодишен опит в сферата на образованието и иновациите в преподаването, работи активно в Колумбийския университет в Ню Йорк относно ефективните технологии за преподаване. Говори четири езика. На 39 години е.

 

Изпълнителният директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" - приватизираната част от комплекса "Марица Изток"  - Красимир Ненов е предложението на ИТН за министър на енергетиката. Той е икономист и финансист. Бакалавър по икономика от Университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по стопанско управление от Университета Корнел, Ню Йорк, един от университетите в Бръшляновата лига, както и магистърска степен по бизнес администрация от Университета в Льовен, Белгия.

 

Бил е търговски мениджър и директор на енергийни компании в България и Русия. Говори 4 езика, на 52 години е.

 

Според медийни публикации през 2015 г. Ненов влиза в управлението на "Енел Русия" като директор по производството на газ, като преди това е бил директор на филиала "Среднеуральская ГРЭС" и директор покупки и услуги в компанията.

 

Оглавява работната група към Американската търговска камара по европейската Зелена сделка.

 

Вирусолог с откритие в Топ 100 за 2019 г. е предложението на Слави Трифонов за шефското място в здравното министерство. Името на кандидата е Велислава Петрова – български учен, доктор по вирусология  от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г.

 

Велислава е била консултант в редица международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите, включително и към ООН. Тя и водещ експерт в проект на Световната банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г.).

 

По време на докторската си степен в Кеймбридж експертът патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Откритието й е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии.

 

Преди няколко месеца Велислава Петрова беше избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията "Иновации в медицината" на световния финал в Южна Африка.

 

Тя е на 31 години и е родена в Сандански. Завършва средното си образование в Националната ПМГ „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по "Микробиология" в Бристол. Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за сенквениране на вирусни геноми.

 

Петрова продължава докторската си степен в университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от института Сангер, най-големия център за геномни изследвания в Европа. Печели и стипендията на ректора за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве.

 

Присъединява към екип от научни експерти от Кеймбридж, с които разработват нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Заедно изграждат мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия, и провеждат мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019 г.

 

Предложената за министър на регионалното развитие Михаела Лашова познава доста добре ресора, тъй като дърги години работила по големи проекти.

 

Тя е финансист и мениджър. Има магистърска степен по финансов мениджмънт от Сити Юнивърсити, Сиатъл, и бакалавърска степен по финанси от Университета на Илинойс, Чикаго, САЩ.

 

Заема ръководни позиции в престижни финансови компании, посланик на Кралската институция на оторизираните оценители за България, Македония и Сърбия. Говори два езика. На 43 години е.

 

Христо Алексиев, предложен от „Има такъв народ“ за министър на транспорта, вече е заемал веднъж този пост. Той бе служебен министър със същия ресор в правителството на Огнян Герджиков през 2017 г. 

 

Алексиев е магистър по икономика, бакалавър по политология. Притежава редица допълнителни квалификации от Импириъл колидж в Лондон, Оксфордския университет, APMG (Великобритания), Trend Consulting и Ten Steps в САЩ.

 

Икономически експерт и консултант, ръководил е успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. Говори два езика. На 39 години.

 

Предложеният от Слави за министър на туризма  Ивайло Кожухаров е мениджър на българска хотелска верига и генерален мениджър на "Бест Уестърн плюс хотел Експо".

 

Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по „Икономика и организация в туризма“ и „Маркетинг“. Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение „Национален Борд по туризъм“.

 

Съосновател на консултантската компания Hotel Experts BG. Ивайло Кожухаров е живял и учил във Варна. Завършва езикова гимназия с немски и английски език. Още докато учи, започва работа като рецепционист в Албена. 23-годишен става управител на четиризвезден хотел в същия комплекс.

 

Той става изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София, част от световен бранд. Работейки години наред за авторитетни компании в сферата на туризма, Ивайло Кожухаров натрупва опит, който започва да прилага и като консултант.

 

Член е и на УС и съучредител на „Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели“.

 

Пламен Абровски е друго познато име, попаднало в проекта за кабинет на „Има такъв народ“. Той е предложението на Трифонов за министър на земеделието, храните и горите.

 

Абровски е магистър по право с над 17 г. юридически опит и експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики.

 

Бил е дългосрочно изпратен от аграрното министерство като втори секретар в Постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел.

 

Адвокат Пламен Абровски бе избран за депутат от 45-ото НС и кандидат за депутат в следващия парламент от "Има такъв народ", автор на стратегията им за сектора. Говори 3 езика и е на 41 години. 

 

В следващия кабинет може да има жена на шефското място в министерството на отбраната. Това е прецедент за страната ни. Теодора Генчовска е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ.

 

Професионалната й кариера започва в генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел НАТО и ЕС в министерството на отбраната.

 

Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия.

 

Генчовска е част от администрацията на президента Румен Радев като главен експерт, става ясно от подадена от нея през 2018 г. декларация пред КПКОНПИ. В инициативата "Три морета", която се проведе преди дни, Генчовска фигурира като част от Координационно звено като "основно лице за контакти (POC), член на Българската група на шерпите".

 

Богата политическа кариера, но на втория етаж на властта има предложената за социална министърка Лилия Иванова. Влиза в политиката още през 1998 г. в правителството на Иван Костов, минава през няколко ведомства и стига до зам.-министър на икономиката в третото правителство на Бойко Борисов в екипа на Емил Караниколов. През 2020 г. Борисов я смени, след като махна Караниколов и сложи за министър Лъчезар Борисов.

 

Родена на 24 март 1969 година в град Добрич. Завършва средно образование в немската езикова гимназия в родния си град. През 1992 година завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски” като магистър по право.

 

В периода 1993 -1998 г. практикува адвокатската професия към Софийска адвокатска колегия. От март 1998 до септември 1999 г. работи в Министерство на културата като началник кабинет на министъра и като парламентарен секретар. В периода септември - декември 1999 г. е съветник на министъра на държавната администрация в МС, декември 1999 – октомври 2005 г. работи в дирекция „Държавна администрация” към МС като съветник по преструктуриране на администрацията и подобряване на административното обслужване. Ръководи и проекти, финансирани от британското правителство.

 

В периода от 2005 до август 2009 г. изпълнява длъжността директор на дирекция „Административно регулиране и обслужване” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. От август до 1 октомври 2009 г. е назначена за директор на дирекция „Правни дейности” в Министерство на земеделието и храните, а от 1 октомври 2009 г. до юни 2013 г. е главен секретар на Министерство на земеделието и храните. От август до 21 ноември 2014 г. изпълнява длъжността главен секретар в Министерството на здравеопазването.

 

В служебното правителство през 2017 г. става главен секретар на Министерството на младежта и спорта. След това е началник кабинет на министъра на икономиката Емил Караниколов, а от август 2018 г. става заместник-министър. Връща се обратно в ММС като главен секретар, а сега е началник кабинет на служебния министър Андрей Кузманов.

 

Има богат професионален опит и редица специализации в чужбина в областта на административната реформа и проектното финансиране. Дълги години е била член на Борда на директорите на Европейския институт по публична администрация в Маастрихт.

 

Има издадена книга “Административно обслужване на “едно гише”, издадена от ИПАЕИ през 2003 г., и публикации в сп. “Публична администрация”, също издавани от ИПАЕИ. Говори немски, английски и руски език.

 

Интесерно е предложението за министър на културата. Постът вероятно ще оглави Станислава Армутлиева. Тя е един от най-известните музикални продуценти у нас, създател и управител на „Вирджиния рекърдс" от 1991 година, откривател на таланти и една от жените с най-лъчезарните усмивки и непокорни къдрави коси. През 1993 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Енчо Халачев и Снежина Танковска във ВИТИЗ.

 

Председател е на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти.

 

Беше жури на повечето от сезоните на X Factor. Сред последните й музикални инициативи е Sofia Songwriting Camp, която събира композитори, текстописци, музикални продуценти от цял свят.

Копирано от standartnews.com

 

За министър на правосъдието е предложен Петър Илиев - юрист, завършил магистратура в Софийския университет с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания, специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ, доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема, лауреат на отличието адвокат на годината. Говори четири езика. На 44 години.

 

Познатият на обществото от 45-тото Народно събрание Радостин Василев е предложението на Слави Трифонов за спортен министър. Той е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е адвокат от Софийската адвокатска колегия и управляващ партньор в адвокатското дружество „Радостин Василев“. Той има 13 години юридически стаж в гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

 

Лидерът на "Има такъв народ" отбеляза, че Василев осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА, при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана.

 

Радостин Василев беше избран за председател на парламентарната правна комисия в 45-ото НС, в което бе депутат от "Има такъв народ".

 

Във футболните среди името му се свързва с работата му в ЦСКА под ръководството на Александър Томов и "Титан". Тогава той заедно с благоевградчанина Кирил Калинков спасяват клуба от фалит.

 

Василев беше част и от екипа на Любослав Пенев при президентските избори за БФС през 2018 година.

 

Радостин Василев е водач на листата на "Има такъв народ" в родния му Плевен. Говори 4 езика и е на 36 години.

 

Д-р Антония Валентинова е номинацията на "Има такъв народ" за министър без портфейл по ромските въпроси. Тя е четвърто поколение интегрирани роми. Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми, за да получи адекватно образование. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да се реализира в чужбина, но тя избира да медицина в България. Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата.

 

За подготовката си за изпитите Антония получава помощ от стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход – инициатива на Проект „Ромско здравеопазване“ – Будапеща, Стипендиантска програма на „Ромски образователен фонд“ и Институт „Отворено общество“ с партньори Център Амалипе и Фондация „Промедия“.

 

Проектът цели да подпомогне висшето образование на студенти от ромски произход, избрали специалностите медицина, фармацевтика, акушерство, рентгенология и рехабилитация, здравен мениджмънт.

 

Антония завършва Медицинския университет в София с успех 5,25.

 

Първоначално се насочва към неврологията, нейни ментор е проф. Ивайло Търнев, началникът на клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска", впоследствие решава да специализира анестезиология и интензивно лечение.

 

Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и като специализант по анестезиология и интензивно лечение.

 

През 2020 г. получава наградата "Млад лекар на 2020 г." за работата си в отделението по реанимация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

 

Говори 4 езика и е на 27 г.

 

Втори век служител на външното министерство е предложеният за вицепремиер и министър на външните работи Ради Найденов.

 

Той е дипломат от кариерата. Завършил е Университета за национално и световно стопанство. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Бил е извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн и е ръководил посолството ни в Берн.

 

Найденов е министър в служебното правителство на Огнян Герджиков от 2017 г.

 

Ради Найденов е бил зам.-министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски от 2001-2002 г. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя, който по онова време е Сакскобурггжотски.

 

Говори 4 езика и е на 58 години.

 

Полицай, секретар на МВР и професор. 3 в 1 е предложеният за вицепремиер и министър на вътрешните работи проф. Николай Радулов.

 

65-годишният Радулов е преподавател по национална и международна сигурност, професор в Нов Български Университет. Бил е секретар на МВР от 17 февруари 1997 г. до 3 декември 1998 г. Назначен е по време на служебното правителство на Стефан Софиянски и напуска при това на Иван Костов. 

 

Проф. Николай Радулов е един от експертите, които Трифонов представи като част от екипа на "Има такъв народ" още при създаването на партията. На изборите на 4 април беше избран за депутат, но се отказа от мястото си в парламента. 

 

Професионалната му дейност в МВР започва през 1981 г. в Първо РПУ - София и завършва през 1999 г. като секретар на МВР. Бил е разузнавач в Първо РПУ. Заемал е държавни и корпоративни длъжности в сферата на сигурността.

 

Преподавателската и научната му кариера започват и се развиват досега в НБУ. От 2014 г. е професор. През 2013 г. студентите го избраха за преподавател на годината в учебното заведение. Автор е на пет книги, както и на над 400 статии и доклади. 

 

Трифонов хвърли бомбата с предложението си за министър-председател. Кой е Николай Василев четете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4994 |05.07.2021 Бойко Рашков: Прокуратурата е нареждала на говорителите ни да не казват за разкритията за купуване на гласове . 37| 35625 |02.07.2021 Касим Дал: Казват, че Пеевски го няма, но той държи всички флашки . 6| 8399 |25.06.2021 Главният секретар на президента: Какво ли мисли лицето Младен Маринов за казаното от Яне Янев? . 3| 3392 |24.06.2021 Георги Панайотов: Ако вътрешната обвивка на черната кутия не е повредена, ще разберем какво се е случило

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads