Реклама / Ads
2| 2742 |23.05.2023 НОВИНИ

Какво става с фамозния апартамент на доц. Спасов с джакузи и сауна в болница “Лозенец”?

.
Неотдавна ФрогНюз ви информира, че фамозен апартамент с големина на половин отделение се разпростира в правителствената болница “Лозенец”. До него достъп няма никой, освен бившият шеф на лечебното заведение Любомир Спасов, който остана зам.-декан на Медицинския факултет, въпреки че бе отстранен от ръководния пост в болница “Лозенец”. Какво обаче се случва с този апартамент?

Луксът се разпростира на площ от 500 кв. метра с джакузи, саун и личен асаньор за достъп до него. Според запознати в апартамента, намиращ се над операционните зали, имало ръчно изработени скъпи мебели, подът е постлан с ръчно изработен мрамор, пет стаи, кухненски блок със скъпа техника, лична сауна и джакузи. Към етажа на луксозното жилище стигал болничен асансьор, но достъпът ставал само с личен чип.


За жилището не били открити никакви строителни книжа и разрешителни и реално то не е фигурирал като собственост на болницата, твърдят служители. Предполага се, че бившият шеф Любомир Спасов си е направил лични покои на етажа, където се намира кардиохирургията, за сметка на бюджета.


Твърди се, че апартаментът е бил изграден от фирма "Медалион" с управител Даниела Желязкова, спечелила половината от обществените поръчки за доставка на консумативи и извършване на други медицински дейности в Правителствена болница през последните пет години. Разкритията бяха направени от едно от служебните правителства, когато здравен министър бе доц. Стойчо Кацаров. 


Апартаментът е бил построен като е текъл голям ремонт на една от хирургичните зали в болница „Лозенец“, в периода 2009-2014 година, при управлението на несменяемия 24 години директор на здравното заведение проф. Любомир Спасов. Той ръководеше бившата правителствена болница от 1998 година до лятото на 2021 година, когато бе сменен именно от доц. Кацаров на фона на обвиненията за извършването на незаконни трансплантации на чуждестранни граждани. 


Заместникът на Кацаров Димитър Петров твърдеше, че е предал всички данни и документи за тях на прокуратурата и ДАНС, а здравният министър Костадин Ангелов обясни, че е направил същото след доклад на Изпълнителна агенция медицински надзор.


Скандалите около трансплантациите траяха няколко месеца, но вече две години нищо не се чува по въпроса нито от ДАНС, нито от прокуратура. През годините имаше доста скандали с бившия директор на болницата, обвинения за къща за 3,5 милиона лева в Бояна, харчене безконтролно на пари за скъпа апаратура и източване на болницата.


В момента проф. Спасов е зам.-декан на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а УМБАЛ „Лозенец“ е базата на факултета, след като през 2019 година с решение на парламента бе променен закона и болницата от „правителствена“ в разпореждане на Министерски съвет, стана търговско дружество и база на факултета за обучение на студенти-медици.


Освен джакузито и сауната в тайния и несъществуващ официално апартамент, по-смущаващото е, че в жилището са намерени мрежи и части от система за видеонаблюдение и звукозапис. Остават сериозни съмнения, че с тази техника са правени видеозаписи, като се има предвид, че все още клиенти на болницата са висши държавни служители, прокурори и тн.


Ключ за несъществуващият апартамент е имал само проф. Спасов. След откриването на апартамента професорът обяснил, че това не е жилище, а учебен център за студенти. Но наличието на сауна, джакузи, кревати и кухненска техника поставя въпроса какво са "учили“ студентите в тези помещения?


Според лекари с парите за този "учебен център“ е можело да се построят четири нови операционни зали.


Кой, кога, как и защо изгражда помещение в имот - държавна собственост, без наличието на документи, от които да е видно кой и кога е взел това решение и с какви средства ще се финансира? Значи ли това, че всеки може да строи върху държавна собственост, взимайки самостоятелни решения? Тези въпроси логично изникват в период на засилено напрежение в болницата заради предстоящите през юни избори за ново ръководство на Медицинския факултет на Софийския университет. Напрежението е генерирано от заявката на проф. Спасов, че ще се кандидатира за декан и ако това стане, ще бъде "шапка“ на болница "Лозенец“. 


Според лекари над студентите-медици има натиск да се подписват в подписки в подкрепа на професора.

 

ФрогНюз изпрати и официално въпроси до ръководството на Правителствената болница, за да провери какво се случва с този апартамент към днешна дата. 

 

От лечебното заведение обясниха, че такъв апартамент в действителност в лечебното заведение е съществувал и до установяването му от Комисия по съответния ред достъп до него е имал единствено тогавашния директор доц. Спасов.

 

По случая са сезирани компетентните органи, а към настоящия момент помещенията не се ползват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2489 |20.05.2023 Ясен Тодоров така и не разбра какво се случи с Гешев и Сарафов: За мен остана загадка . 24| 2491 |20.05.2023 Срещата на върха на Г-7: Какво си казаха Зеленски и лидерите на Индия, Франция, Великобритания и Италия? . 11| 2945 |19.05.2023 Какво ни чака, ако не бъде приет бюджет до 10 юни? . 29| 5821 |19.05.2023 Кабинетът „Габриел“ минава с тайно гласуване. Зад него плътно застават ГЕРБ - СДС, ДПС и ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads