Реклама / Ads
6| 3389 |16.11.2021 НОВИНИ

Какво става в Лозен? Фабрика за насекоми предизвика бунт заради замърсяване. Къде е МОСВ?

.
“Лозен иска да диша”. С този лозунг десетки жители на най-голямото село в България излязоха на протест. Причината - плановете за преместването на ферма за ларви, която в момента се намира в Елин Пелин, която бе затворена заради протести на местните.
 

Какъв е казусът? 

 

В края на октомври тази година стана ясно, че има намерения в село Лозен да бъде преместена ферма за ларви, зад която стои фирма “Насекомо”. Основната причина за недоволството е неприятната миризма, която ще се носи от фермата. Местните са недоволни и от това, че е било позволено фермата да бъде изградена без оценка на въздействието върху околната среда. 

 

Фирмата е свързана с Яна Балникова - лице, което е сред основателите на “Продължаваме промяната” - партията на Кирил Петков и Асен Василев, която спечели парламентарните избори на 14-ти ноември. 

 

Проектът предвижда годишно производство на 500 т протеин и 130 т масло от насекоми - черна войнишка муха. За сведение в Европа засега такова производството е ограничено едва до около 5 000 т протеин годишно.

 

Собственикът от фирмата определи обвиненията като лъжи, уронване на престижа и отрече да цапа. От "Насекомо" са категорични, че не извършват никакви производствени дейности на място и към този момент не са внасяли мухи и ларви на обекта, от който не излизат никакви емисии. Според компанията дейността подлежи на строг контрол от страна на БАБХ, а насекомите се изхранват само от одобрени от ЕС продукти. 

 

На фона на всичко това служебният еко министър Асен Личев поиска от РИОСВ - София да се произнесе повторно по уведомлението за инвестиционното предложение. Проверка поиска и омбудсманът Диана Ковачева, а Личев на свой ред успокои, че жителите на Лозен ще бъдат информирани стъпка по стъпка за действията на МОСВ и РИОСВ - София по отношение на фермата на “Насекомо”. 

 

Днес от компанията изпратиха до медиите писмо, в което обявяват ден на отворените врати. Сиреч - покана към всички, които искат да видят какво точно се случва във фермата, разтревожила гражданите. 

 

“Демо производственият център край Лозен ще привлича чуждестранни инвестиции чрез демонстрация на иновативните технологии, създадени в България за по-ефективен производствен процес. В базата ще се осъществява производство в малък мащаб, а целта му е да се представят създадените от компанията автоматизирани решения за отглеждане на насекоми. Тя ще представлява умален модел на фабриката, която ще бъде построена в Източна България през 2023 година.

 

Тъй като не влияят върху околната среда, нито върху населението, в Европа фермите за протеини от насекоми се намират в гъсто населени места, на няколкостотин метра от най-близките къщи. Подобна фабрика, например, работи в центъра на Лондон, както и в други европейски градове. 

 

Наскоро компанията представи пред журналисти процеса на производство и как ще го управлява, запазвайки качеството на живот на жителите в близкото село Лозен. От „Насекомо" уверяват, че производството им е 100% чисто и безотпадно и ще се осъществява в затворена и строго контролирана среда, а климатичната система ще е като в най-добрите болници”, пише в поканата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5027 |16.11.2021 Разходите растат: За какво харчим най-много? . 6| 10898 |16.11.2021 Николай Милчев: Сега за какво да мечтая – за цветен телевизор и за нови гуменки? . 0| 3001 |15.11.2021 Съпругът и свекърът на убитата Евгения остават в ареста . 14| 3754 |15.11.2021 При 93% обработени протоколи: ПП остават първи, разликата с ГЕРБ - близо 3%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads