Реклама / Ads
20| 3255 |06.05.2023 НОВИНИ

Какво се знае за атентата срещу руския писател-националист Захар Прилепин

.
Източник: Twitter
Автомобилът на популярния руски писател-националист Захар Прилепин беше взривен в района на Нижни Новгород. Загина шофьорът му, а Прилепин беше тежко ранен. Руските власти побързаха да обвинят САЩ и Украйна зя случилото се. Какво се знае към момента?
 

Колата, в която е пътувал ултраконсервативен писател, известен с подкрепата си за войната в Украйна, е била взривена в района на село Пионерское, Новогород. Устройството е било поставено под автомобила. Основната версия е задействане на самоделно радиоуправляемо взривно устройство, съобщават от Спешната помощ. 


Руските власти квалифицираха експлозията като терористична атака и вече обявиха, че са задържали заподозрян. Разследването стига до евентуалния извъшрител само часове след случилото се. Ситуацията напомня изключително много на взрива на кафене в Санкт Петербург, при който бе убит милиблогъра Владен Татарски в Санкт Петербург. Задържана за покушението бе Дария Трепова.


"В района на Нижни Новгород полицейски служители задържаха мъж, който може да е замесен във взривяването на колата, в която е бил Захар Прилепин“, каза говорителят на руското вътрешно министерство Ирина Волк.


В изявление Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство, побърза да обвини Запада за случилото се. Тя намеси в атентата Киев, САЩ, Бин Ладен, Ислямска държава. Според нея те са част от една "международна терористична клетка", подхранена от Вашингтон и НАТО. 

 

От самото начало имаше противоречиви съобщения за състоянието на Прилепин. Някои медии информираха, че той е тежко пострадал, но от пресслужбата на писателя посочват, че "всичко е наред" - Захар Прилепин е с леки фрактури и няма опасност за здравето му. 


Партизанското движение "Атеш" пое отговорност за опита за убийство. Администраторът на телеграм канала на движението в разговор с BBC нарече Прилепин "един от главните идеолози на руския свят, пряко отговорен за войната.


Захар Прилепин активно подкрепя руската инвазия в Украйна и самият той участва в боевете в Донбас. Още преди началото на пълномащабна война на 24 февруари 2022 г. той подкрепи самопровъзгласилите се републики на Донецка и Луганска области и се нарече полеви командир на батальон.


От 2015 г. писателят работи като съветник на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко (убит през август 2018 г.), след което сформира собствено въоръжено формирование, в което зае поста политически инструктор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4078 |05.05.2023 Акад. Николай Денков: Цялата тази пушилка е, защото ГЕРБ не знае какво да прави . 14| 9036 |05.05.2023 Ивайло Мирчев с неудобни въпроси към прокуратурата за атентата срещу Гешев . 8| 7025 |04.05.2023 Анна Заркова: Социалните мрежи гъмжат от подигравки към официалната версия за атентата . 8| 2778 |04.05.2023 ”Европол” подхваща атентата срещу Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads