Реклама / Ads
8| 4879 |24.04.2009 НОВИНИ

Ив. Калфин: България няма да отстъпи от завоюваното по газовия договор

.
Ивайло Калфин Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Бихме искали да се спазва споразумението, когато се използва българската газоразпределителна мрежа, да се плащат таксите, да има прозрачност на елементите и целите на договорите, обясни вицепремиерът по повод газовата среща на върха.
 

За първи път в София ще се обсъждат прозрачните принципи на енергийна сигурност, т.е. начините за предотвратяване на ситуацията, което ни сполетя през зимата на тази година със спирането на доставките от страна на Русия, обяви по БТВ зам. министър–председателят Ивайло Калфин.

Русия също имаше интерес от конференцията, но неприсъствието на премиера Путин си е руски избор. Оказа се, че руската страна е поставила условие, при което, ако не приключат разговорите по двустранен проект, свързан със споразумение за предпроектното проучване на „Южен поток”, Владимир Путин няма да дойде. Бихме искали да се спазва споразумението, когато се използва българската газоразпределителна мрежа, да се плащат таксите, категоричен беше Калфин и продължи, че България държи да има прозрачност на елементите и целите на договорите, което е първият нерешен въпрос. Вторият е какви количества се пренасят през съвместния газопровод. България няма интерес да отстъпва и се надявам руската страна да се върне към текста на постигнатото споразумение, каза външният министър.

Русия участва с енергийния си министър, който има правомощия да представлява руската страна, със заключителния документ е запозната и американската страна, а Ричард Морнингстар (специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия–б.ред.) ще говори от името на президента Б. Обама.

Когато Европа обсъжда доставките си на газ, тя не може да го прави без основният си доставчик в лицето на Русия, уточни Калфин и изясни, че заключителният документ от София се работел два месеца в сътрудничество и с ЕК, а принципите му – прозрачност, липса на посредници, диверсификация на пътищата – са все неща, които трябва да залегнат и в един бъдещ международен документ в тази сфера.

Тук в София ще се подпише и споразумение за доставка на природен газ с Египет, добави още Калфин, който поясни, че президентът Първанов, под чийто патронаж е срещата, играе ключова роля в превръщането на България в сериозен енергиен фактор на Балканите. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5235 |23.04.2009 И. Костов:България блокира членството на балканските страни в ЕС . 7| 5037 |20.04.2009 М. Важаров: Съдът в България не е това, което трябва да бъде . 21| 6044 |18.04.2009 В България се говорел и македонски; най-високият връх бил Сталин . 1| 11608 |15.04.2009 България 44-та в света по присъствие на чужди търговски вериги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads