Реклама / Ads
0| 6113 |02.04.2022 НОВИНИ

Калин Янакиев: Събудихме се в 1939 г. Две десетилетия в Русия зрееше нацистка идеология

.
Светът започна да осъзнава какво се случва. Осъзнавахме, че 20 г. там, в Русия, нарастваше една много аналогична на нацистката идеология. Говореше се за руския свят, за Евразия, за “Държавата - свят Русия”. Очертаваше се жизнено пространство, в което Москва има право да се разпорежда. Така и Хитлер е смятал Чехословакия и Полша за някакви недоразумения. Ние се събудихме в 1939 г. Как бихме могли да не гледаме черно-бяло на една ситуация, в която руснаците се намират в един севернокорейски режим?
 

Това заяви пред Българската национална телевизия проф. Калин Янакиев, реподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

 

По думите му руският народ е облъчван 20 г. с тази "квазинацистка идеология за величието на Русия".

 

"След разпада на Съветския съюз там има нещо странно - комплекс за величие и комплексираност. Това е шизофренно. Путин и Русия не могат да са едно и също, но народът е подгизнал от тази идеология и не бива да се успокояваме, че има интелектуалци, които се противопоставят. Това е малцинство", посочи Янакиев.

 

"Трудно ми е да кажа кой може да свали Путин. Ако се намираме в 1938-1939 г., кой е можел да свали Хитлер в момент, в който е обезумял и е обявил война на света? В Русия нещата се променят по-генерално след загубена война. Така стана със загубената война на СССР в Афганистан. Изглежда Русия губи войната в Украйна. Шайката на Путин е дълбоко корумпирана. Най-вероятно някой от шайката ще свали Путин, но те са взаимозависими", допълни още университетският преподавател.

 

По думите му Русия беше светата земя на комунистическия тоталитаризъм и сега е светата земя на нацисткия тоталитаризъм.

 

"Всички путинофили у нас са такива в момента", смята Янакиев.

 

"Един депутат от БСП съвсем наскоро се изпусна и каза - ако дадем на Украйна военно-техническа помощ, целият ни електорат ще премине към “Възраждане”. Това значи, че левият електорат е изцяло фашизоиден, каквито са партия “Възраждане”, допълни проф. Янакиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5693 |26.03.2022 Варшава може да предяви претенции към Калининград, смята полски генерал. Захарова контрира . 4| 3437 |21.02.2022 Променят закон, за да може Калина Константинова да поеме пощенските услуги . 26| 5240 |30.01.2022 Да изчисти корупцията в администрацията – битката на Калина Константинова . 11| 3530 |24.01.2022 Калин Янакиев: Безпрецедентната църковна агресия на Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads