Реклама / Ads
1| 3909 |09.03.2019 НОВИНИ

Калоян Паргов: БСП няма как да подкрепя лошите практики на това управление

.
Калоян Паргов
БСП няма как да подкрепя лошите практики на управляващата в момента коалиция. Това заяви председателят на БСП – София Калоян Паргов при участието си в сутрешния блок на телевизия ”Европа ”. Той визира приетото от парламента в петък решение да бъдат опростени дълговете на вероизповеданията и в частност на Главното мюфтийство в България.
 

"Законът за вероизповеданията и Преходните и заключителните разпоредби трябва да бъдат разглеждани поотделно, обясни Калоян Паргов. – Законът касае националната сигурност. Не може да допуснем вероизповеданията да подлежат на чуждо финансиране, това е факт. Защото понякога това финансиране е с неясен произход, с неясни или пък със съвсем точни и ясни цели, които застрашават националната сигурност. В подкрепа на това твърдение само ще припомня думите на говорителя на Главното мюфтийство, който завчера спомена, че въпреки закона, ще продължат да получават такова финансиране. Затова, когато става дума за Закона за вероизповеданията, ние, от БСП, смятаме, че той е правилен и го подкрепяме. Когато обаче говорим за Преходните и заключителни разпоредби, ситуацията е различна.

 

Чрез тези разпоредби управляващите от ГЕРБ прокарват политики и установяват лоши практики, с които ние не сме съгласни. Това е безпринципен модел на управление, срещу който БСП се бори. Нашите опоненти от ГЕРБ боравят спекулативно с консенсуса по този въпрос, за да прикрият, да заметат следите си при някои решения в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за вероизповеданията. Ако се налага да бъде направено нещо по въпроса, то задължително трябва да се случи в отделен Закон, който да бъде ясно и конкретно обоснован ".

 

Според Калоян Паргов опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство е много лоша практика, тъй като няма никаква гаранция, че след година то няма да натрупа нови задължения, ако продължава да работи по същия начин, както досега.

 

"Тук въпросът е принципен. Изобщо не става дума дали обектът е Главното мюфтийство, Православната църква или някоя институция, обясни той. – Ако не можеш да планираш дейността и финансите си и постоянно допускаш да задлъжняваш, как ще гарантираш, че след година няма да си в същото положение, ако ти бъдат погасени дълговете?! Когато планираш да опрощаваш дългове с пари на данъкоплатците и то на една определена религиозна общност, неизбежно възникват въпроси. Защо тези милиони да не ги дадат на Столичния градски транспорт за увеличаване на заплатите на шофьорите, които протестират?! Тези работници носят отговорност за нашата сигурност и заслужават трудът им да бъде възнаграден подобаващо. Защо тези милиони да не ги дадат на Софийския университет, който има дългове към Столична община за такса смет?! Софийският университет е люлката на образованието и науката в България. Защо да не ги дадат на болниците, на БДЖ… Ако народните представители от групата на БСП бяха в парламента, категорично щяха да гласуват против опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство ".

 

Според председателя на БСП – София министърът на финансите Владислав Горанов е счетоводителят на правителството и борави със счетоводните термини в зависимост от това как му е угодно. "Той представя фактите така, че те да са в услуга на правителството, затова не си струва да го коментирам, каза Калоян Паргов. – Стилът на работа на ГЕРБ с преходните остатъци в бюджета или така наречените "излишъци " и на тяхното разпределение вече е напълно ясен на всички. А БСП има съвсем категорична позиция по тази тема и постоянно я изразяваме ".

 

Калоян Паргов е категоричен, че БСП няма да се върне в Народното събрание, за да легитимира подобно управление. "Когато опозицията е извън Парламента, когато не участва в парламентарния дебат, това говори много зле за демократичния процес в страната, коментира той. – Означава, че управляващите са преминали определена граница. Това притеснява много самите управляващи, които имат доста големи трудности с осигуряването на кворума. От ДПС заявяват също, че са опозиция. След като БСП не присъства в Парламента, ДПС би трябвало да защити с аргументи, че е опозиция ".

 

Според председателя на БСП – София нестандартният ход, който БСП предприе с излизането си от Народното събрание, тревожи много хора. "Политолози, социолози и всякакви гадатели вещаят какво ли не, коментира той. – Но ние знаем мнението на хората, с които се срещаме лично. Защото от момента, в който депутатите на БСП напуснаха Парламента, те имат достатъчно време, за да разговарят с гражданите на терен. И те подкрепят нашето решение".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4530 |09.03.2019 Ваня Министерска: Няма прошка за убиеца на дъщеря ми и внучката ми! . 1| 4107 |07.03.2019 Калоян Паргов: Управляващите в София доказаха, че работят за хората само под натиск . 5| 8306 |07.03.2019 Методи Андреев за Фрог: Няма да има „Турски поток”, а отварят обществената поръчка . 1| 4112 |06.03.2019 Георги Свиленски: В парламента няма политика, а пазарлък и договорки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads