Реклама / Ads
1| 5917 |29.06.2014 НОВИНИ

Канят и Светослав Гаврийски за служебен премиер?

.
Има идея за премиер на бъдещото служебно правителство да бъде поканен бившият министър на финансите и управител на БНБ Светослав Гаврийски.Самият Гаврийски чул за тази идея, но още не е говорено с него.
 

Името на Светослав Гаврийски е обсъждано и от двете управляващи в момента партии - БСП и ДПС.  Червените особено харесвали финансиста. Според тях той бил добър вариант, защото има опит, специалист е, отговорен човек, смел и непукист, сподели член на Изпълнителното бюро на БСП, пише "24 часа".

Червени депутати дори са проверявали какво работи в момента Гаврийски и дали би могъл да остави временно работата си, за да стане служебен премиер.

Гаврийски вече има опит в служебно правителство. Като служебен министър на финансите в правителството на Стефан Софиянски през 1997 г. той подготви документите за въвеждането на валутния борд у нас, а после бе управител на БНБ. Сега е главен изпълнителен директор на ТБ "Алианц България" АД.

Тази сутрин ръководството на социалистическата партия ще се събере на заседание, за да изготви партийната позиция за следобедните консултации при президента Росен Плевнелиев. На тях по предварителни заявки от президентството трябва да бъдат обсъждани дата за оставка на кабинета на Пламен Орешарски, план със спешни закони, които да приеме това Народно събрание в оставащите му дни, и състав на служебното правителство.

На разговорите днес освен парламентарните партии Плевнелиев покани и получилите мандати в Европарламента преди месец "България без цензура" и Реформаторския блок.

Свои сутрешни сбирки за финално уточняване на позициите готвят и останалите парламентарни партии - ГЕРБ и ДПС. Хората на Борисов дори обмисляли да направят бърз рунд от преговори с останалите политически сили, за да отидат при Плевнелиев с максимално сближени позиции.

Парламентарният шеф Михаил Миков поддържаше връзка и провеждаше разговори с лидерите на парламентарните партии и групи. Той бе натоварен с това в петък, след като бе определено предсрочните избори да са на 5 октомври.

Името на Гаврийски като нов премиер е възможно да бъде обявено още днес след разговорите при президента Плевнелиев. Така щяло да се отговори на исканията от страна на опозицията за бърза смяна на сегашното правителство.

Готовност да оглави служебно, а след това и редовно правителство изрази и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Направи го в петък, като увери, че има екип и за двата кабинета, пише още "24 часа".

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пък вчера посочи пет свои номинации за премиер до изборите - "преподавателя в УНСС и бивш финансов министър Стоян Александров, Иван Костов, защото вече веднъж е спасил България от финансова криза, Стефан Софиянски, който спря инфлацията, Ренета Инджова, която донесе стабилизация на страната, Петър Стоянов, защото е консенсусна фигура, компетентен е и с подходящ финансов министър би могъл да успокои държавата". Бареков посочи като опция и Ивайло Калфин, "който има бюджетни и финансови познания".

"Няма да подкрепя провалил се политик за премиер", бе категоричен евродепутатът Бареков. Според него "правителство на националното съгласие трябва да е от експерти, а не кабинет на политици от БСП, ГЕРБ и ДПС, защото те вече са омаскарени и хората не им вярват, те не могат да стабилизират страната".
Ако такива бъдат предложени за премиер на срещата при президента, моите независими депутати ще гласуват против, заяви още Бареков.

"Атака" отказа да участва в днешните консултации при президента. Лидерът Волен Сидеров не бе и на петъчните разговори за насрочване на предсрочните избори, защото бе в Москва.

БСП, ДПС, ГЕРБ и ББЦ са се договорили за избори през октомври, за да имат време за организиране на купуване на гласове, заявиха от "Атака". Партията на Сидеров продължава да настоява изборите да са на 27 юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 5827 |30.05.2014 Светослав Малинов: България получи покана за Евразийския съюз . 9| 4870 |03.02.2014 Чиновници канят наши студенти да се върнат . 22| 7174 |05.12.2013 Двоен обстрел срещу Светослав Иванов от ГЕРБ . 3| 11021 |06.11.2013 Светослав Илчовски провали старта на делото срещу Димитър Аврамов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads