Реклама / Ads
12| 6412 |19.09.2010 НОВИНИ

Кр. Каракачанов: Грамотен човек не може да говори за македонска нация в България

.
Кр. Каракачанов
Не бива държавна институция да легитимира претенциите на сепаратистки организации или на Македония, каза лидерът на ВМРО. От НСИ пък взели номенклатури от 1910 г.
 

Пробното преброяване на населението се организира и подготви от Националния статистически институт, а фирма, наета с конкурс, е разработила софтуера за него, обяви по БНР Иван Балев, един от уволнените директори от института след скандала с измислените етноси. НСИ нито определя, нито създава етноси, категоричен беше той.

В статистическия годишник 1910, 1920 и 1926 година пишело, че има гагаузки етнос, както и българомохамедани. В НСИ никога не претендирали, че са специалисти по тази тематика, те използвали дефиниция, предоставена от учени от БАН, която била от 1992 година.

Номенклатурата имала 32 графи с македонски, гагаузки, българомохамедански, американски и пр. етноси. Това била вътрешна номенклатура, използвана по време на преброяването през 2001 година. При сегашното пробно преброяване тази номенклатура била с падащи колонки в интернет, а НСИ нямал никаква вина, оправда се Балев.

Нямаме отношение с НСИ и не съм в кухнята на уволненията, но скандалът стана след графите с българомохамеданин, гагаузин и т.н. Г-жа Коцева уведомила ВМРО, че не е видяла това и не е била информирана, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пак в "Неделя 150".

От ВМРО поискали наказание за виновните и сигнализирали за подобен случай във Варна
, когато на фестивал бил обявен „помашки етнос”. В момента ислямистки организации се опитват да пробутват на населението в Родопите идеята, че са някакъв друг етнос, обясни Каракачанов и добави, че когато това се прави от външни сили, ВМРО може да се противопостави, но не бива държавна институция да легитимира претенциите на тези организации или на Македония. Не жадуваме мъст, нито кръв, подчерта воеводата, но добави, че не може да си грамотен човек и да твърдиш, че има македонска нация в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5703 |01.09.2010 П. Димитров: ГЕРБ е лична партия на един човек, който наказва или награждава . 46| 5204 |20.08.2010 М. Димитров: Б. Димитров е човекът-гаф на бг политиката . 1| 5139 |18.08.2010 Инфаркт покоси човек на Гриша Ганчев . 4| 5264 |09.08.2010 Арестуваха отново човек от "Килърите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads