Реклама / Ads
14| 7951 |02.02.2022 НОВИНИ

Каракачанов е вербуван от Скопие, твърди бивш шеф на македонските служби

.
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС
Лидерът на ВМРО и бивш вицепремиер Красимир Каракачанов е бил вербуван от службите в Югославия при посещение от обменна програма за студенти в края на 80-те години в Скопие. Бомбата хвърли Слободан Богоевски, който е първият шеф на македонската Служба за държавна сигурност в периода 1991-1995 г.
 

Богоевски даде дълго интервю на журналиста Васко Ефтов за програмата "Во центар", в което обясни, че Каракачанов бил вербуван през 80-те години на миналия век, когато дошъл в Студентски дом "Гоце Делчев" в Скопие.

 

Богоевски изрично е попитан от македонския журналист дали "нашите служби направиха Каракачанов сътрудник", на което отговаря утвърдително. Бившият шеф на спецслужбите обяснява разкритието с това, че Каракачанов "се показа като най-екстремния неприятел на решаването на проблема с антимакедонските си позиции. А учеше там, ядеше, пиеше. Когато се появи такава абсурдна личност, се чудите какво се случва."

 

През 2020 година Каракачанов бе вицепремиер в третото правителството на Бойко Борисов и стана движеща сила за налагане на ветото върху европейската интеграция на Скопие, което се поддържа досега и от настоящото правителство.

 

Преди 15 години Каракачанов бе осветен като агент на Шесто управление на българската Държавна сигурност. Това е била структурата в ДС, която се е занимавала с вътрешните политически врагове на режима.

 

"Аз в битността си на работещ за българските служби съм вербувал доста македонски граждани. Няма как да съм учил в Скопие“, казва Каракачанов пред "Дневник".

 

Каракачанов обясни, че "като има баламурници като вас, можете да питате", а не като "нормалните хора да правят справка." "Вместо да питате, можете да чукнете в интернет, да потърсите в моята биографична справка и ще видите, че аз никога не съм учил в Скопие, не съм бил студент, а не е имало как да живея в това общежитие."

 

Богоевски говори, че Каракачанов е бил на студентски обмен, а не, че е бил студент в Македония.

 

Лидерът на ВМРО обясни, че журналистът Васко Ефтов "сипе огън и жупел по България от 20 години", а Богоевски е описан като "някакъв доста възрастен човек, който говори небивалици". Той е определен като "някакъв чичак и дядо, даже този не съм го чувал".

 

"Изградихме паралелна държава - една конституционна и една парадържава, дълбока държава, народът не знае, че тя управлява и няма никаква отговорност за това, което прави", казва Богоевски за управлението на Северна Македония сега.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3872 |12.01.2022 Политологът Първан Симеонов: Ту изпитваме близост към Скопие, ту ни дразнят като непослушно дете . 18| 4234 |10.01.2022 Каракачанов се закани да има ”дъжд от камъни”, ако има отстъпки към Скопие . 3| 3376 |04.01.2022 Весела Чернева на посещение в Скопие, подготвят срещата Петков-Ковачевски . 23| 11193 |02.01.2022 2022 г. в българското кино - филми за възхода на ДПС, вербувани агенти на ДС и комунизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads