Реклама / Ads
2| 7139 |20.11.2022 НОВИНИ

Карамазов се възмути от министъра на културата

.
Владимир Карамазов
В своя Фейсбук профил актьорът Владимир Карамазов, който участва в пиеси на Народния театър ”Иван Вазов”, пише, че след като е гледал интервю с министъра на културата Велислав Минеков, е останал силно възмутен. Карамазов посочва, че е вдигнал кръвно, а поводът е коментарът на Минеков за заплатите на актьорите в първата ни трупа.
 

Поводът за "високото кръвно" на актьора Владимир Карамазов, е интервюто на проф. Велислав Минеков. В него министърът на културата казва, че е назначил проверка в Народния театър за скандала между Александър Морфов-Велислава Кръстева, както и последвалите оставки на Явор Гърдев и захари Карабашлиев. Минеков коментира и заплатите на актьорите в Народния театър, които са се повишили с идването на Васил Василев на директорския пост. Минеков посочи, че е имал очаквания спрямо Василев,  който ще успее да организира работния процес добре.

 

Минеков споделя: "Морфов и Карабашлиев бяха до него. Тази война води до тежък разпад." Освен разпад, това делене на "за" и "против" задълбочава още повече разединението в актьорската и театрални гилдия.

 

Актьорът Владимир Карамазов, силно възмутен от поведението на министъра на културата, посочва в свой стил, че "това, което наистина мисля за този Минеков е един човек, който иска да бъде значим." Карамазов не пести критики срещу Минеков. Според актьора Минеков: "изкуствено поддържа една вътрешна разправия и се опитва да я направи обществен скандал."

 

"Вътрешната разправия", както я нарича Карамазов, отдавна излезе извън рамките на Народния театър, тъй като тя е много показателна за опитите на политиката да се  настани на места, които очевидно са непривични за нея - като изкуството и Народния театър. Впрочем тези опити са честа практика и са показателни за цялото ни обществено. Минеков в качеството си на министър на културата освен, че защити Морфов показва, че иска нещата да са прозрачни и ясни. Явно не за всички това е така. Освен това Велислава Кръстева е тази, която е подала сигнал, по който първоначално се води разследване срещу неизвестен извършител. С отворено писмо Морфов каза, че той е извършителят и никога не се е крил. Режисьорът посочи, че преди да прибегне към този "морален акт" е отишъл при директора Васил Василев, за да поиска обяснение защо Кръстева придружава Доган на изборите на 2-ри октомври. След като не е получил обяснение, Морфов е прибегнал до лична инициатива.

 

Според Карамазов актьорите заслужават да имат достоен живот. Твърдение, което едва ли някой подлага под съмнение. Карамазов допълва: "Те заслужават най-много да имат заплата от 6800лв. Вчера една млада актриса от друг театър ми каза, че се чувства унизително, когато получава фиша от заплатата си и там вижда сумата от 780лв. Това нормално ли е, г-н Министър? И кое е по важното? Актьорите на първият театър в България да се чувстват за първи път оценени финансово, да живеят по-добре и да могат да си гледат семействата или че в театъра е назначен човек, който има неугодно за някой хора минало. Не се говори за всички други позитивни неща, които се случват в момента в Народния театър."

 

Карамазов изразява собственото си възмущение: "Всичко което излезе от устата на Минеков в това интервю беше арогантно и нелепо. Несвързано и неаргументирано. Добре че е служебен. Надявам се никога повече да не го видя този човек.


Пиша това като страничен наблюдател. Нито съм на щат в Народния театър, нито някой ме е подкупил със заплата. Имам две постановки в него и съм свободен актьор. Нито ще играя в Народния, нито имам такива планове. Но аз, за разлика от този Минеков знам много добре какво се случва, какво е актьорите да мизерстват. И какво е да дойде един човек, да оправи тази несправедливост, както никой преди него не пожела да поправи."

 

Странно е това твърдение към Минеков, че не е запознат с финансовото състояние на аткьорите. Самият Минеков живее с актриса. Минеков и преди е критикувал ниските заплати, които години наред даваха на актьорите.

 

Интересно е какво стои зад това изказване на актьора Владимир Карамазов. Като граждани се питаме: Това поредната битка между актьор и министър на културата ли е?

 

Като обикновени зрители си задаваме въпроса този тип поведение на част от актьорите и вдигането на заплатите, свързано ли е с мълчанието на определен кръг от трупата, за да няма критики и вътрешна съпротива, а процесите по влияние да вървят без съпротива?

 

Има една много стара максима: "Разделяй и владей!" Явно без проблем действа и в Народния театър на този етап, тъй като вместо творците да се обединят в името на собствената си независимост, едни се скриха, като не защитиха Морфов, други защитиха директора, трети нападнаха министъра на културата.

 

Ако за всичко беше виновен министъра на културата, щеше да е много лесно. Обществото щеше да го посочи с пръст и въпросът щеше да приключи много бързо и безболезнено - без вътрешни проверки, обяснения, обвинения и т. н. Само че министърът на културата има право на личната си независимост да защити Морфов още от самото начало. Минеков защити позицията си, че творчеството има по-голямо значение от дадена административна длъжност в Народния театър. Другите, за разлика от него, нямаха сили да реагират или ако го направиха, беше след дни, за да се ориентират все пак в обстановката.

 

Освен разединена гилдия, станахме свидетели и на това, че актьорите още не са разбрали, че за собствената си независимост е необходимо да се преборят те самите. И никой друг нито е длъжен да направи това, защото независимостта не е подарена. Както знаем добре от историята, привидно подарената независимост скоро бива отнета, т.е. издърпана изпод краката като вълшебно килимче.

 

Ирина Тодорова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10972 |19.11.2022 В деня на празника на пехотата ген. Атанас Самандов остро към министъра на отбраната . 10| 8885 |29.09.2022 Слави се възмутил на мнение, че с Борисов били от една мая . 0| 5624 |10.09.2022 Мартин Димитров от ДБ: Оставка на министъра на енергетиката, действията му са пълен провал . 1| 4348 |10.09.2022 Асен Василев контра на министъра: Ние осигурихме ниската цена на газа за октомври, същата е като през юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads