Реклама / Ads
1| 3194 |22.07.2023 НОВИНИ

Кардиологът проф. Иво Петров с ценни съвети как да помогнем при сърдечен арест

.
Проф. Иво Петров, кардиолог Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Дефибрилаторът трябва да е близо, на метри разстояние и следва да може да бъде използван от случаен свидетел. Това е акцентът и на европейската директива. Ние нямаме обучен персонал. Дори на такива важни места като аерогари и автогари, няма систематично обучение на персонала. Ние вече повече от 11 години не отговаряме на изискването на ЕС да се инсталират дефибрилатори, да се обучи населението и да се използва дефибрилаторът навреме - до 3-тата минута от сърдечния арест.
 

Това коментира в ефира на Нова телевизия националният консултант по инвазивна кардиология проф. д-р Иво Петров във връзка с темата за автоматичните дефибрилатори, или по-скоро тяхната липса, която бе събудена след инцидент на столичното летище.

 

Лекарят апелира ако попаднем в подобна ситуация, да не спираме да правим сърдечен масаж на пострадалия, докато дойде Спешна помощ.

 

"Най-важното е първо да се обадим на 112. Следващата стъпка е да правим външен сърдечен масаж с натискане върху сърцето. Сърцето е точно в центъра на гърдите, а не е вляво. Трябва да помолим някой друг да потърси дефибрилатор и ако има такъв наоколо, да го донесе. Най-хубаво е двама спасители да оказват помощ. Колкото повече маса от обучени българи се създаде, толкова по-голям е шансът да бъде спасен човешкия живот. Трябва да продължаваме сърдечния масаж, докато дойдат колегите от спешна помощ", посочи специалистът.

 

Запитан какво може да направим, за да запазим сърцето си здраво, лекарят бе категоричен, че не трябва да се притесняваме твърде много от високите температури, тъй като ние сме българи и сме се адаптирали към 4 сезона.

 

"Ние сме адаптирани към промените. Температурите в България все пак не са толкова екстремални, както в други страни. В обедните часове не е добре да има директно слънчево излагане, добре е да се хидратираме. 2 литра и половина на ден е достатъчно", подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 2920 |22.07.2023 Проф. Илко Гетов: България е на първо място в Европа по доплащане за медикаменти . 1| 2737 |21.07.2023 Проф. Рачев: При гръмотевична буря трябва незабавно да се приберем от плажа . 0| 2704 |19.07.2023 Проф. Киров: Членството в еврозоната е процес, свързан с определени действия на български и евроинституции . 4| 3034 |18.07.2023 Мирослава Петрова: Кандидатурата на проф. Вили Лилков ще подчертае колко неудобно добър е Васил Терзиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads