Реклама / Ads
14| 6762 |11.04.2014 НОВИНИ

Каролев пред Фрог: ЧЕЗ да почерпи, ако му вземат лиценза

.
Източник: Булфото
През лятото на 2012 година тогавашното ръководство на ДКВР взема едно решение, което е глупаво и за което ЕРП-тата веднага предупредиха. Това решение направи така, че по закон ЕРП-тата да изкупуват зелена енергия по цени, определени от ДКВР, а пък в същото време цените, които пак ДКВР им е определил за продажба на крайните потребители не компенсират разликата в цената между зелената енергия и микса, който те купуват от НЕК, коментира пред Фрог нюз Владимир Каролев проблема с енергийните дружества.
 

 

Под натиска на популистични партии като „Атака” и на улицата ГЕРБ 2 пъти намали цените миналата пролет. На ЕРП-тата не беше намалена цената, на която купуват, обърна внимание Каролев.

 

В момента ако говорим за ЧЕЗ, ако им вземат лиценза, те трябва да почерпят. Цената, по която продават, е по-ниска от цената, на която купуват. Те имат планирана загуба от регулатора. Ако погледнете цената, на която купуват за нощната тарифа, тя е по-ниска с 30%. Миналата година регулаторът призна този им проблем и промени старата регулация. От лятото на 2013 година тази дупка не расте. Новият регулатор направи първата крачка, но не направи втората – призна съществуването на тази дупка. Не направи обаче така, че постепенно ЕРП –та да бъдат компенсирани за тези пари, които така или иначе са платили вече на производителите на зелена енергия, посочи Каролев.

 

Политическото ръководство на отрасъла направи чисто пиар грешка. Трябваше да каже: „Чакайте, аз съм наследил един проблем, той не може веднага да бъде компенсиран”. Ако им се каже по какъв начин ще бъдат компенсирани, те ще се съгласят. Не може да си заравяме главите в пясъка и да казваме: Нямаме такъв проблем, продължава Каролев.

 

 ЧЕЗ миналата и по-миналата година са вземали заеми да плащат на производителите на енергии, твърди анализаторът. Ако не плащат, тогава има основание за отнемане на лиценза. Това, което аз чувам, че правили прихващания, но това не е сред основанията за отнемане на лицензите. Не случайно миналата година предишният регулатор започна процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ, 6 месеца правиха проучвания, харчиха пари за юристи, за счетоводни експертизи и се оказа, че няма основание. Миналата година, ако погледнете годишния доклад на ЧЕЗ, ще видите, че от приходите, които като пари изглеждат много - милиард и 300 милиона лева, 98, 7% от тези приходи са отишли за покупката на енергия и пренос. ЕРП-тата са общо взето като куче касичка – от 100 лева сметка, която взема ЧЕЗ, в момента, към днешна дата, вътре в ЕРП-то остава 2 лева. С тези 2 лева тo трябва да издържа персонала си, да прави фактуриране, събиране на парите, качествено  обслужване... На трите ЕРП-тата, ако им погледне някой финансов експерт като мен балансите, ще види, че са в предфалитно състояние. Още не са фалирали защото са големи компании и все още могат да убеждават майките да им дават пари на заем, твърди Каролев.

 

За да се намали финансовата тежест на ЕРП –тата, той посъветва свободният пазар също да поеме част от компенсацията за зелена енергия.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5266 |10.04.2014 Каролев:Банките ще станат по-предпазливи с кредитите . 2| 5135 |10.04.2014 Хърсев предрича скок на кредитите . 17| 5766 |09.04.2014 Адвокатът на Кирчо Киров пред Фрог: Обраха генерала . 29| 7296 |08.04.2014 Георги Лозанов пред Фрог: Интервюто на Борисов по ТВ 7 е рекламен трик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads