Реклама / Ads
0| 5393 |01.06.2011 НОВИНИ

КАТ изключва 30 от 63 камери

.
Блокираните мобилни радари са българско производство.
 

КАТ отново спира половината от своите камери с радари, пише “Труд”. Извън строя са 30 от 50 мобилни устройства, снимащи коли с превишена скорост по пътищата. Информацията бе потвърдена от Главна дирекция “Охранителна полиция” и Българския институт по метрология (БИМ). Пътните полицаи уточниха, че новата драма не засяга 15-те стационарни радара на фирмата “Сименс”. Проблемът с тях бе от януари до март т.г., когато те не работеха, защото не бяха минали на задължителните технически тестове. Тогава от МВР направиха чудеса от героизъм, за да ги пуснат в началото на април - броени дни преди голямото пътуване по Великден.

Блокираните мобилни радари са българско производство от типа TFR1-M
, които се монтират в полицейските коли. Могат да снимат от засада край пътя, както и в движение по градските улици и булеварди. Разпореждането за незабавното им изключване е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Нейните инспектори в няколко области открили, че върху камерите са залепени стикери за техническа годност от 2010 г., а не от 2011 г. Ситуацията е такава - все едно шофьор да кара автомобила си с винетка от предишната година или с изтекъл срок на знака за технически преглед, обясниха катаджии.

Грешката била открита, след като за нуждите на разследване прокуратурата наредила на териториална дирекция на ДАМТН да провери радарите в областите Стара Загора, Хасково и Кърджали. Инспекторите открили, че стикерите са стари, и съобщили до централата в София. Последвали проверки навсякъде и лепенки от 2010 г. били намерени в още няколко области.

Тестовете на уредите са били направени между 21 март и 12 април, за което са попълнени нужните протоколи и други документи. Оказало се обаче, че представителите на БИМ са лепили от негодните стикери заради недоглеждане. За свое извинение те обяснили, че малките листчета са холограмни и написаната година върху тях се вижда само при определен ъгъл срещу светлината. Стикерите обаче имат статута на ценни книжа и неизползваните трябва да се предават в края на всяка година, а не да се смесват с тези за новата година. “Поставени сме пред свършен факт, въпреки че платихме на БИМ за услугата - по 15 лв. на стикер. Няма как да не изпълним разпореждането за спиране. Шофьорите обаче нека знаят, че уредите ни са тествани и имат всички документи, освен стикера. Ако обжалват снимките в съда, най-вероятно ще загубят делото, тъй като няма грешка на камерата или скоростомера”, казаха от КАТ.

До края на седмицата, най-късно до първите дни на следващата, старите лепенки на всички радари в страната ще бъдат подменени и няма пречка уредите отново ще бъдат пуснати, увериха от БИМ. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5067 |24.02.2011 КАТ глобява с незаконни камери . 5| 5165 |04.01.2011 КАТ прави камерите още по-зли . 2| 5078 |21.11.2010 Камерите намалили с 25% взимащите шофьорска книжка . 11| 43981 |19.08.2010 Сайт "антирадар" показва всички камери на КАТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads