Реклама / Ads
0| 13072 |09.04.2022 НОВИНИ

Москва воюва с американско и британско оръжие срещу Хитлер, но днес се държи като фюрера

.
Британска помощ за СССР...
Русия води война срещу Украйна. Руската пропаганда представя тази кървава война като „военна операция“, „освободителна мисия“, „хуманитарна мисия“, „прочистване от нацисти и бандеровци“ и пр. Който помага на Украйна ще бъде третиран като враг на Русия и последиците могат да бъдат тежки. Това заявява руския президент Владимир Путин.
 

Българските партии БСП и „Възраждане“, както и известни и неизвестни представители на различни слоеве от обществото се солидаризират с тази кремълска позиция и са категорично против доставки на военна помощ за Украйна. Аргументът им е, че трябва да запазим неутралитет, такъв бил българският интерес. Когато ситуацията е: има агресор, има и жертва – нещата са черно и бяло. Няма нюанси, оправдания и носене на вода от девет кладенци…

Историята се повтаря по извратен начин.

За Русия Великата отечествена война е свещен период, съчетал оцеляване и победа с цената на десетки милиони жертви. И до днес на Червения площад в Москва се провеждат помпозните Паради на победата на 9 май. Те са възможни и благодарение на помощта, която СССР получава от други държави през Втората световна война.

 

Фактите, фактите - те са важни

 

САЩ е изпратила въоръжение и техника като помощ на СССР от 1941-1945 г. на стойност 31 млрд долара, която сума днес се равнява на 248 млрд долара. През 1941-1943 г. за съветската страна тази помощ е решаваща. Американците оказват решителна подкрепа на Москва да извърши преместване дълбоко в страната на военните и други индустрии. През това време от САЩ към Съветския съюз пътуват хиляди тонове боеприпаси, военна техника, продоволствие, медицинско оборудване, лекарства, стратегически суровини, включително нефтопродукти. За да воюва с Хитлер Москва получава от САЩ хиляди самолети, бронирани машини, военни и търговски кораби, автомобили, железопътна техника, стотици хиляди и милиони тонове авиационно гориво, снаряди за оръдия, патрони за картечници и картечници (разл. оръжейни калибри, използвани в СССР), автомобилни гуми, резервни части за танкове, самолети и автомобили, цели двигатели и системи, включително ушити униформи по съветски образец. От 1943 г., когато преместената индустрия започва работа, през океана от САЩ пристигат милиони тонове стратегически материали (цветни метали и други подобни), оборудване за индустрията и продукти за преодоляване на хранителната криза.

 

От първия ден на навлизането на германската армия на съветска територия, Великобритания също помага на Москва. Между юни 1941 г. и май 1945 г. в СССР са доставени 4 милиона тона военни товари, включително храни и лекарства. Цената на въоръжението, доставено от Великобритания на СССР, възлиза на 308 милиона паунда (без морските оръжия), което днес се изчислява на 97 млрд паунда. Много други милиарди струват храните и суровините, изпратени на съветските народи. В съответствие с англо-съветското споразумение от 27 юни 1942 г., военната помощ, изпратена от Великобритания за Съветския съюз по време на войната, е сто процента дарение. Трябва да се има предвид, че преди тази дата СССР плаща за доставки от Великобритания в злато и валута. Общата стойност на британската помощ към Съветския съюз в периода на войната се равнява на около 58 тона злато. От друга страна част от валутния резерв и злато на Москва са откарани и съхранявани в Лондон. Британски самолети също са дарени. Дори химическо оръжие, което е поискано лично от Сталин. Британски кораби пробиват морската блокада на СССР от германските сили. Над 5000 британски танка са в редиците на Червената армия…

 

Говорят детайлите

 

11 400 бойни самолети получава Москва от Вашингтон. 12 000 бронирани машини на пехотата. 430 000 джипа и друга автомобилна техника. Близо 2000 локомотива, 33 000 военни мотоциклети.

СССР получава 5000 противотанкови оръдия, автоматично оръжие 132 000 броя, 13 000 пистолета, 8 300 винтовки, 350 000 тона взривни устройства, 130 000 тона барут, 331 200 етанол, близо 1 млн детонатора, 4 подводници, над 11 000 товарни вагони, 33 000 радиостанции, 7 800 двигатели за кораби, 90 товарни кораби, над 2000 радиолокатори, 2,8 млн тона цветни метали, десетки хиляди стругове, 8 200 трактора, 16 милиона чифта военни ботуши, над 1,6 милиона одеяла и пр. и пр.

Прелюбопитен факт е, че по време на войната СССР получава от САЩ и Великобритания около 500 000 автомобила, а до 1941 г. в страната са произведени общо 266 000…

Получава също 320 средни бойни кораби и катери, хиляди подводни бомби, 139 водолазни станции и др.

Всички разузнавателни машини и автомобили са американско и британско производство - „Студебейкър“, „Уилис“ и „Додж“.

През последните две години от войната шасито за придвижване на легендарните руски „Катюши“ е с марка „Студебейкър“…

Днес обаче в музея „Сталинградска битка“ шасито на „Студебейкър“ липсва и се разказва, че „Катюша“ придвижвани с руска техника, което… ясно какво е…

 

Много, много любопитен факт е, че до 1941 г. СССР е изнасяла за нацистка Германия близо 30 на сто от суровините за оръжейната промишленост на Хитлер. Само през 1940 г. Москва изнася за Германия близо 32 млн тона нефт и над 1 млн тона пшеница.

През войната СССР е получавала помощ, включително военна от много други държави като Канада, Австралия, Белгия,

Най-големи репарации след Втората световна война са изплатени на Съветския съюз – двойно, колкото на останалите съюзници взети заедно. Репарациите се изчисляват на стотици милиарди долари по днешен курс, но това е трудно да се конкретизира, защото голяма част от тях са трансформирани по друг начин. Например Москва „изнася“ буквално над 2500 германски завода на съветска територия. Получава и суровини, продоволствие, технологии...

 

Историческата истина срещу пропагандата

 

133 милиарда струва на България второто „освобождение“ – този път от Червената армия през септември 1944 г. Само в рамките на няколко месеца в последната фаза на Втората световна война (от септември 1944 г. до май 1945 г.) разходите на България са колосални, сочат архивите на Българската народна банка. Макар да не е участвала в активни военни действия, като бивш сателит на Берлин страната ни отново се оказва в лагера на победените и понася тежки санкции от това. По време на присъствието/окупацията на Червената армия България е подложена на тотален и несправедлив грабеж. Съветският съюз, не гледа на България като на съюзник, а като на плячка, чиито богатства му принадлежат. Предаването на огромни количества пари, стоки, въоръжение и извършва­нето на ремонти и използваните за тях материали започва веднага след навлиза­нето на съветските войски в България и се изпълнява безропотно от отечественофронтовското правителство. Държавата ни е докарана до фактически фалит.

 

По официални данни целият национален доход на страната за 1945 г. възлиза  на 141.8 млрд. лв. Освен преките разходи за военните действия българската икономика и фи­нанси са натоварени с изпълнението на множество задължения, произтичащи от Съглашението за примирие, които продължават до1947 г. По данни на БНБ разходите по участието на България във войната срещу Хитлерова Германия възлизат на колосалните 133,3 милиарда лева, или малко над 300 милиона тогавашни долара.

Освен че дава над 43 000 жертви и ранени във войната срещу Хитлер, страната ни плаща издръжката на Трети украински фронт, която възлиза на милиарди левове. Многомилионният дълг на Германия към България за произведена и изнесена продукция е прехвърлен на Москва. Само сумите за заплати и закупуване на храни на Трети украински фронт струват на България 23 390 804 209 лева.

Така че, не сме освободени от "фашистко иго", както и днес някои се опитват да ни убеждават, а сме платили с кръв и милиарди.

 

Днес е...

 

Страстни привърженици на Путин в страната ни изпадат в истерия, че много българи се поддавали на западната пропаганда, били превърнати в зомбита и подлоги на САЩ, НАТО и Евросъюза. Забравили били кой ни е освободил два пъти и вместо благодарност към Кремъл, подкрепят Украйна. Украйна, която е изцяло виновна за „военната операция“. Стига се до там, да се твърди, че украинците избиват собствения си народ, но приписват това на руската армия, която е там, за да ги освободи от фашизма.

Няма да коментирам тези опорки заради техния убийствен примитивизъм.

Фактите и данните говорят достатъчно. Самият Путин вече признава, че положението в Русия е лошо. Говорителят му Песков на свой ред призна, че руската армия дава големи жертви в Украйна.

 

Било е справедливо и животоспасяващо за СССР да му се помага по време на Втората световна война, защото се е защитавал срещу агресора нацистка Германия. Днес Русия е агресор и не дава да се помага на Украйна. Невероятен цинизъм!

Дали Червената армия щеше да е сред победителите през май 1945 г., ако не е била помощта на САЩ, Великобритания и други страни? Днес жертвите от руска страна във ВОВ се изчисляват на около 25-29 млн души. Колко щяха да бъдат, ако Москва беше оставена сама да се оправя с хитлеровите войски?

 

И това няма да коментирам. Всеки, който притежава поне малко разум, може сам да прецени.

 

Витали Роник

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4385 |08.04.2022 Политолог: Завоюването на цяла Украйна е невъзможно . 0| 3162 |06.04.2022 Intel напуска Русия. Москва - все по-изолирана от технологичния свят . 0| 5154 |05.04.2022 Полк. Владимир Миленски: Русия воюва без морал, с най-дивашките методи от миналото . 0| 4203 |05.04.2022 Зеленски пред румънския парламент: Москва иска да окупира Одеса. След това има само една крачка до Молдова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads