Реклама / Ads
0| 3978 |07.12.2023 НОВИНИ

КЕВР стартира проверки на ЕРП-тата заради проблемите с тока след снега

.
Източник: БГНЕС
Създадени са три работни групи и стартират проверки на трите електоразпределителни дружества по отношение на изискванията към тях съгласно общи условия по договорите, както за достъп до мрежата, така и за пренос на електроенергия през мрежата, това заяви в парламента председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.
 

Той, заедно с енергийния министър Румен Радев, бяха извикани от групата на "Възраждане", за да обяснят пред депутатите дали ще има изплащане на компенсации за спирането на тока по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември тази година. 

 

"Енергийните предприятия не са задължени да изплащат обезщетения за щетите, нанесени в резултат на ограничителен режим. Това означава, че КЕВР трябва да извърши съответната проверка с оглед на компенсиране на потребителите в периода след ограничителния режим", посочи Иванов. 

 

Той обясни какви са задълженията на трите ерлектроразпределителни дружества (ЕРП). 

 

"За градските райони всяко едно от ЕРП-тата трябва в двучасов срок да въведе организация и да започне възстановяването. За извънградските райони този срок е не повече от 4 часа. Следващото, което трябва да бъде изпълнено, е съгласно общи условия - дружествата, при положение че не могат в рамките на 8 часа да възстановят захранването, са задължени да уведомят клиентите чрез обявление в средствата за масова ивформация. След изтичане на срока на ограничителния режим започват да текат срокове и предприемане на действия, свързани с обезщетенията, които трябва да бъдат платени на клиентите. Ако в рамките на 24 часа след изтичане на ограничителния режим, не е преодоляна аварията и възстановяването не е осъществено, се заплаща еднократна сума от 30 лева на всеки клиент. За всеки следващи 12 часа и 36 нагоре се заплаща по 20 лева на всеки клиент", посочи Иванов по повод изискванията, за да се защитят правата на потребителите. 

 

"Хората предпочитат да имат ток, отколкото компенсации от 20-30 лева", обърна внимание Драгомир Стойнев от БСП и припомни, че хората са стояли без ток три дни. 

 

"Проверявате ли наличността на аварийните групи, за да са способни в рамките на 2-4 часа да отстранят авариите", попита той.  

"Наличността на аварийните екипи ще се провери като бройка", увери Иванов. По думите му те са с висока професионална подготовка. Енергийният министър обясни, че при аварийни и бедствени положения, в работата се включват не само дежурните, а всички екипи и това трябва да бъде проверено дали се е случило при снеговалежите в края на ноември.      

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4478 |07.12.2023 ГЕРБ вадят от девет кладенеца вода, за да свалят кабинета и да излязат сухи от водата . 4| 40623 |07.12.2023 Ново преизчисляване на пенсиите предлагат от 1 януари 2024 г. . 18| 5153 |07.12.2023 Областната управа на София: Паметникът на съветската армия трябва спешно да се демонтира . 4| 4222 |07.12.2023 Руслан Стефанов: Руските компании на местни пазари са заплаха за икономическата сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads