Реклама / Ads
0| 4891 |31.03.2016 НОВИНИ

Кичашки: Партиите-проекти се финансират от олигархията

.
Петър Кичашки.
„Хората у нас не са аполитични, а са до голяма степен отчаяни. Процесът на отдалечаване на хората от политиката може да бъде спрян като хората започнат да се виждат като част от политическия процес и да са представени в него”. Това заяви изпълнителният директор на неправителствената организация Институт за модерна политика Петър Кичашки.
 

Той обясни, че българският гражданин не само има нужда от разделението ляво – дясно, но това е един от ценностните белези на демокрацията навсякъде по света – дали има сблъсък на различни гледни точки. „Изразът „няма ляво, няма дясно“ е евфемизъм за това да убием демокрацията”, категоричен бе той. По думите му като се „убиват” идеологиите, се заличава и демокрацията, защото тя е противоборство между различни представи за това как трябва да се управлява държавата.

 

Според Кичашки, интерес от липсата на идеологически партии имат олигарсите, тъй като те трудно могат да си купят такива формации. По думите му в същото време партиите-проекти се финансират именно от олигархията в България. „По какъв начин можеш да си купиш една идеологическа партия, един демократично избран лидер, който има идеологически компас?”, попита Петър Кичашки. По думите му, това може да стане само чрез манипулиране на процеса така, че по-малко хора да присъстват идеологически на политическия терен, на който да има повече партии-проекти. 

 

Кичашки заяви, че утвърждаването на левия и опозиционен характер на БСП води до необходимото идеологическо очистване на партията. По думите му курсът на олевяване на БСП, който провежда председателят Михаил Миков, е правилен и не е изолационистки.

 

„Напротив – БСП просто се очиства от идеологическите си несъвършенства и започна да търси партньори като субект, който е ясно позициониран в лявото политическо пространство“, каза още изпълнителният директор на Института за модерна политика. По думите му това, че БСП е ясно позиционирана вляво не е дало възможност в България да се създадат политически формации като „Подемос” в Испания и СИРИЗА в Гърция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6249 |16.11.2015 Путин шокира: 40 държави финансират терористите в Сирия . 2| 5314 |20.11.2014 Калфин: Парадокс. Пенсионерите се самофинансират, плащайки сметките си . 0| 5470 |17.11.2014 Финансират терористи с пари от трафик на антики . 10| 5379 |25.08.2014 РЗС: Аферистите от САПАРД финансират ББЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads