Реклама / Ads
7| 5805 |31.08.2010 НОВИНИ

Клати се столът на военния министър

.
Аню Ангелов
Бойко Борисов обмисля дали да не смени военния министър Аню Ангелов. Генерала бил бесен от три гафа на подопечния си.
 

В тв интервю Ангелов обявил, че Сирия разработва ракети срещу нас, пише в днешния си брой вестник "Труд". Последвала светкавична нота от Дамаск и заплаха да скъса дипломатическите отношения със София. Наложило се Николай Младенов спешно да гаси пожара. Борисов се ядосал и на ангажимента, поет от Ангелов в САЩ, че може да пратим боен батальон срещу талибаните в Афганистан. Не му харесало и задълбочаването на конфликта с Първанов заради военното разузнаване.

Репортери на вестника засякоха информацията преди седмица - потвърдиха я няколко независими един от друг източници от правителството и партия ГЕРБ. Военният шеф е ядосал министър-председателя с няколко безпрецедентни гафа и отношенията между тях охладнели, разучи “Труд”. В момента контактите на военното ведомство с правителството се осъществявали само чрез началника на политическия кабинет на Ангелов - Йордан Божилов.

Борисов първо се вбесил от изказване на министъра си по телевизия PRO.BG на 3 юни т. г. В него Ангелов говори за необходимостта да влезем под чадъра на натовската противоракетна отбрана. “Заплахата идва не само от Иран, за който е ясно, че има такива технологии (ракети със среден обсег - б. р.). Но имаме информация, че и Сирия разработва такива технологии”, казва Ангелов. И по този начин визира Дамаск като наш враг. Последвала светкавична реакция от външното министерство на Сирия. Кабинетът получил остра критична нота, в която се намеквало за скъсване на дипломатическите отношения. Документът е засекретен. Наложило се външният министър Николай Младенов спешно да лети за Дамаск, за да тушира пожара. За неговата визита нямаше официално съобщение. Служители от Външно обаче потвърдиха пред “Труд” спешната командировка на дипломат № 1.

Вторият гаф на Ангелов бил, че по време на визитата си това лято в САЩ потвърдил, че може и да пратим батальон на първа бойна линия в Афганистан
. Депутат от ГЕРБ коментира, че никой не го е упълномощавал да прави това. Подобен ангажимент е изключително рисков и България никога не е поемала такъв. Причината е, че при подобни мисии има голяма вероятност да дадем жертви, а това винаги срива доверието във властта. Щатите предлагали още на кабинета “Станишев” да пращаме не само войници за охрана, но и бойни подразделения, които да участват в сражения, ако се наложи. Но предният кабинет тактично отклонил отговора.

Чашата на Бойковото търпение обаче преляла по време на скандала за назначаването на нов шеф на военните разведки и конфликтът с президента Първанов. Всъщност “черешката на тортата” станала друга тв изява на Ангелов. Пред Нова тв той заяви, че трябва да се ограничат правомощията на върховния главнокомандващ и той да не може да отказва укази до безкрай. “Кой е той, че ще реже правомощия. Това не е обсъждано в партията. Не е добре един министър да тича пред вятъра”, коментира пред “Труд” ГЕРБ-ер на висок пост. Най-вероятно, ако Борисов прави нов ремонт на кабинета, това щяло да стане след 15 септември. Дотогава трябвало да се реши кой може да замени Ангелов. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6173 |16.08.2010 Нови рокади в правителството, сменят зам.-министър на финансите . 1| 4998 |14.08.2010 С пушка в ръка министър обяви война на браконерите . 36| 5201 |11.08.2010 Министър нарече археолозите шибани, но се извини само на един . 19| 5359 |09.08.2010 ГЕРБ - Бургас подкрепи министър Б. Димитров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads