Реклама / Ads
4| 5575 |20.07.2010 НОВИНИ

Кметът на Пловдив обяви гладна стачка срещу Вежди

.
Славчо Атанасов
Музиканти протестират със 7-а симфония на Шостакович пред Бойко Борисов.
 

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви, че ще започне гладна стачка, ако преговорите с министър Рашидов за бъдещето на Пловдивската опера не завършат благоприятно за нея
, пише в днешния си брой вестник Новинар. На среща за съдбата на културната институция се събраха над 300 артисти и общественици от Града под тепетата. Директорът на Оперно филхармонично дружество-Пловдив Калуди Калудов също има намерение да се бори за музикалната институция с глад и активни действия, ако диалогът с МК не даде резултат. "За сряда вече имаме уговорена среща с премиера Бойко Борисов", каза за "Новинар" прочутият тенор.

Музикантите са съкрушени от намерението на Министерството на културата да преобразува ОФД-Пловдив в Пловдивска филхармония. Вече са събрани над 16 000 подписа в защита на операта. Музикален символ на протеста е симфония на Шостакович, писана по време на военната блокада на Ленинград. „Не спирайте да репетирате 7-а симфония на Шостакович - най-вероятно ще я изпълним пред сградата на Министерския съвет", каза кметът, цитиран от "Дарик". Според него градът е не само в икономическа, но и в културна блокада.

Операта в Пловдив от доста време няма своя сцена, но ремонтът на Градския дом на културата (където се помещаваше) се очаква да бъде завършен в началото на 2011 г. и там да се настани ОФД. "Имаме и договор за безвъзмездно ползване, без наем", уточни Калуди Калудов. В последните месеци той направи поредица благотворителни концерти за събиране на средства в подкрепа на музикалната институция и нейните технически нужди. Вече има и учредена фондация „Да възродим Пловдивската култура”, в която са се включили 17 бизнес компании от града, а първият проект, който подкрепят, е премиерата на операта „Тоска” през есента в Античния театър.

"В първите месеци на 2011 г. къщата ни ще бъде готова, но ще има ли кой да се нанесе в нея?", питат музикантите в подписката и акцентират на солидната подготовка и парите, заделяни от бюджета на държавата обучението им. Музикантите сега се надяват на смесено общинско-държавно финансиране и спонсорства. Представители на Пловдивската митрополия също са подкрепили операта. (Новинар)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4911 |19.07.2010 КНСБ смъмри правителството, готви стачка за септември . 14| 5638 |18.07.2010 Трайков търсел Котев на пл.”Шуман", след като белгийската полиция спря стачката му . 10| 4747 |15.07.2010 Доклад на ЕК ни обяви за най-крадливи от еврофондове . 61| 6869 |12.07.2010 С гладна стачка българин обяви в Брюксел война на ядрената мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads