Реклама / Ads
0| 8712 |21.07.2015 НОВИНИ

Кого избраха БНБ и квесторите да оздрави КТБ

.
Другарят Иван Йонов Личев тъче на много станове, изпълнявайки не толкова сложни поръчки в една много сложна схема.
 

Кой е др. Иван Йонов Личев? В единствената ни държавна банка – Българската банка за развитие, той е главен счетоводител. Същият този Иван Йонов Личев явно кипи от излишна енергия, защото в сградата на КТБ АД на пл. „Гарибалди” той се вихри цяла година като финансов консултант на квесторите срещу скромната сума от 11 000 лева на месец (изплащана от парите на вложителите). Никой в екипа на работещата допреди година КТБ, генерирал средствата щедро харчени от квестори и синдици, не е получавал такава заплата.Това е компенсация за безсънните му денонощия, тъй като всеки божи ден, след повече от осем часа положен труд в държавната банка той е длъжен да контролира финансовите процеси в затворената КТБ, да пълни коридорите на тази „финансова пирамида“ с призраци за ужас на широката публика, и да подпомага квесторите в процеса на ликвидиране на частната банка. Явно добре се е справял цяла година с поставените му задачи, защото вместо да приключи дейността си в КТБ след прекратяването на квестурата (както гласи сключеният от него договор, който публикуваме), др. Личев се качва на ново стъпало в служебната йерархия – вече е финансов директор на КТБ в несъстоятелност. В същото това време той продължава да изпълнява задълженията и отговорностите като главен счетоводител на Българската банка за развитие. Продължаващата повече от година двойнствена роля на др. Личев очевидно се ползва с благословията не само на квесторите и синдиците на КТБ, но и на УС на Фонда за гарантиране на влоговете, УС на Българската народна банка, УС на Българската банка за развитие и трима поредни министри на финансите – Чобанов, Порожанов, а сега – Горанов.

 

Явно др. Личев е ценен и като координатор на част от усилията на тези няколко държавни органа за „оздравяването” на КТБ. Не е случаен също фактът, че Българската банка за развитие наруши устава си при отпускането на кредити на фирми, близки до ДПС, за да приключат безпроблемно отношенията си с КТБ. /виж за #Кой става въпрос/ 

 

Интересно е с какво още се е занимавал зад вратите на затворената КТБ др. Личев, че е така щедро стимулиран от назначените от БНБ квестори, а по-късно – и от синдиците, назначени от близкия до ДПС Министър на финансите Владимир Горанов? Защо квесторите издават изрична заповед, с която задължават всички служители в КТБ да предоставят пълен достъп до всяка информация, поискана както писмено, така и УСТНО, от един консултант без отговорности и ангажименти към банката?! Заповедта заставя всички ръководители да създадат организация за безпрекословно изпълнение на всяко искане на консултанта.

 

Голяма част от активите на КТБ са обезценени само с неговия подпис, без анализ, без законно основание, без аргументи. Единственото основание за тези обезценки са кухите доклади на т. нар. „одиторски” фирми, които са без никаква стойност, освен цената на услугата (милион и двеста и шестдесет хиляди лева). Тези доклади грижливо се пазят в касата на квесторите, а сега – и на синдиците, въпреки че не могат да бъдат ползвани нито за счетоводни цели (включително и за преоценки), нито за доказателства. Да не говорим, че едната от тези три фирми няма и лиценз за одитор. Но това не спира др. Личев пред изпълнението на поставените му цели – да оформи счетоводната смърт на КТБ.

 

Явно и тази сума, обаче, му се струва малка, защото под нито един официален документ консултантът Личев не полага подписа си. Тази чест е оказана на Цветанка Иванова Канчелова – назначена за заместник-главен счетоводител, а по-късно –  за главен счетоводител, за два пъти по-малка сума от тази на др. Личев. След като е обиколила няколко банки за десетина години, квесторите я намират от контингента на Бюрото по труда. Това е обичайната банка кадри за окомплектоване на екипа, призован да оздрави КТБ, откъдето е подбрана включително и г-жа квесторът Елена Костадинчев.

 

Смяната на системата и сървърите на КТБ не може да са извършени без прякото участие на основния счетоводен и финансов консултант Личев. Дали при прехвърлянето на базите е изготвена необходимата документация, доказваща идентичността на прехвърлената информация с оригиналната? И ако е изготвена такава документация, чий ли подпис носи? Вероятно не е на др. Личев – той е явно над тези неща. При установени разлики в базите данни, които са неминуеми, предвид опашките от вложители със сгрешени лични данни и салда по депозитите, остава съмнение за манипулирани данни при прехвърляне  на данните от старите върху новите сървъри. Вероятно пешкира ще опере ИТ-специалистът Георги Кортенски, който отговаря за този процес.

 

По нареждане на др. Личев е започнало масирано закупуване на персонални компютри за работни станции. С новата техника се гарантира, че няма да може да бъде намерена и някоя случайно запазена върху старите машини автентична информация.

Др. Личев и компания дори и не предполагат, може би, че тези, които с негова помощ си тъкат платното, след като приключат, ще ритнат кросното?!

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5035 |25.06.2015 Михайлов и Енчев се изпокараха кой е пета колона и на кого . 0| 4207 |18.06.2015 Наказват квесторите за матурите . 1| 6125 |13.06.2015 Шеф на Спешен център: Медиците често трябва да избират кого да спасяват . 30| 5280 |12.06.2015 Преизбраха Станишев за лидер на 10-ия конгрес на ПЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads