Реклама / Ads
42| 12435 |10.01.2013 НОВИНИ

Кой погубва болната от рак Гергана?

.
29-годишната онкоболна Гергана Източник: НТВ
Болната от рак Гергана гасне на 29 години, отхвърлена от здравната система, отказваща да й осигури дори кръвопреливане.
 

От „Интегративна медицина” изпратиха отворено писмо до медиите по повод лъжливи публикации по случая, в което се казва:

Законът за здравето, в чл. 95 гарантира, че при нелечими заболявания с неблагоприятна прогноза, пациентът има право на палиативни медицински грижи, които се оказват от личния лекар, от лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, от диспансери и хосписи, при условия определени с наредба на министъра. Законът е приет през 2005 г., но такава наредба не съществува. При изчерпване на възможностите на стандартното лечение, болният трябва да бъде насочен за палиативни грижи по клинична пътека № 297, но болница работеща по нея не съществува. За елементарни, но животоспасяващи действия, като кръвопреливане на терминално болен, възможност не съществува. Възможност за прилагане на алтернативни, но напълно научно доказани методи за лечение, които помагат на милиони болни в нормалните държави, не съществува. Правила за „състрадателно лечение”, което е уредено с европейски регламент през 2004 г. не съществуват.

В България от рак умират над 17 000 души годишно – повечето от тях, с направление за палиативни грижи – направление за адски мъки към небитието!

Тази чудовищна система работи по утвърден стандарт, наречен „Медицинска онкология” и има адмистрация, която е задължена да я поддържа, наречена Изпълнителна агенция „Медицински одит”.  

В резултат на журналистическо запитване, свързано с Гергана, именно д-р Светлозара Илиева, шеф на агенцията е изказала невъобразим куп лъжи, публикувани във в. 24 часа и тиражирани в много медии:

- ”Не е вярно, че не се знае къде е първоначалният тумор – той е в гастроентестиналния тракт и е рядък” - твърди тя. Само че ние разполагаме с резултата от имунохистохимичното изследване на д-р Факирова, от който е видно, че става въпрос за аденокарцином (който далеч не е рядък) с възможен произход от панкреас, жлъчни пътища и бял дроб, т.е първичното огнище на тумора до момента не може да се установи.

- Майката лъже, че са отказали кръвопреливане в „Пирогов”. Само че ние разполагаме с попълнен талон за прием, преди да откажат.

- „Кръвопреливане не се прави по желание на пациента, а по преценка на онкокомисия”, което по принцип е глупост, но може и да е редакционна грешка. Само че Гергана има направление за кръвопреливане от личния си лекар д-р Иванова и от лекуващия лекар д-р Дамянов.

- „Специалистите са на мнение, че Гери се нуждае само от палиативни грижи. Те не се предлагат в момента. Пише се стандарт, който трябва да е готов през февруари”, т.е. Гергана да почака!

- „Сега болниците могат да държат такива болни не повече от 20 дни”. Кои болници д-р Илиева? Къде живеете? Какво работите?

Запята веднъж, арията на лъжата се пренася и върху лечебното заведение, в което се лекува Гергана. Д-р Илиева много добре знае, че там не се провежда химиотерапия, която изисква участие на онколог, защото почти всички болни са като Гергана – онколозите са безсилни. Знае, че там не се извършват незаконни процедури, а само научно доказани и международни признати. Знае, че в София няма друго лечебно заведение за палиативни грижи за онкоболни. Знае и за резултатите от лечението - световно известни и публикувани от САЩ – “Journal of Cancer Science and Therapy”, 4.4, 2012 и International Scholarly Research Network, Vol. 2012, през “Journal of Balkan Union of Oncology”, Vol. 14, 2009, до Русия – “Лазерная медицина”, том 16, 2012 г. Знае, че при 80% от лекуваните над 600 болни се отбелязва ремисия на заболяването и подобрено качество на живота. Дори при случаи, като Гергана. Стига да знае английски и какво означава „ремисия”.

Твърдението на д-р Илиева, че спекулираме с мъката на хората е абсолютно недопустимо и аморално. Особено когато произлиза от лекар, към когото са се обърнали за помощ и той е отказал.

Гергана е твърде млада и затова проблемите й намират широк обществен отзвук. Иначе, това е ежедневието в Медицински център за интегративна медицина. Ние благодарим на журналистите за отзивчивостта, но не можем да не отбележим с горчивина, че Гергана продължава да търси кръв и съдействие от собствената си държава, а единственият отговор на здравните власти е закана да закрият лечебното заведение, в което е намерила последната си надежда.

Вината не е в болниците, които са отказали лечение на Гергана, защото спазват правилата. Вината не е и у лекарите, които спазвайки правилата, са изписали родилка с температура и тя е починала от пневмония. Не е и у тези, които са оперирали сливици на 35 годишна жена и тя е умряла от кръвоизлив, защото в медицински център може да се прави операция, но не и кръвопреливане. Проблемът е в архаичната, антихуманна и антиевропейска система на организирана престъпна безотговорност, наречена  „Здравеопазване”. Тя се крепи на конкретни лица. Вгледайте се в тях!

10 януари 2013 г.                                                   проф. Лъчезар Аврамов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5617 |23.08.2012 Започна разследване срещу волейболната федерация . 21| 6747 |21.06.2012 Отнемат домакинството ни на волейболната Световна лига? . 14| 5922 |16.06.2012 Протест срещу волейболната федерация днес пред Спортната палата . 35| 5778 |18.07.2011 Янаки Стоилов: Партийното лицемерие погубва БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads