Реклама / Ads
3| 3498 |29.09.2021 НОВИНИ

Кой ще бъде удостоен с Нобеловата награда за мир тази година?

.
Стейси Ейбрамс, Алексей Навални, Грета Гутенберг, Светлана Тихановская
“Репортери без граници”, Светлана Тихановская или Грета Гутенберг са възможните победители за Нобелова награда за мир. Това заявиха норвежките експерти по наградата, съобщава “Ройтерс”
 

Носителят на наградата получава 1 милион долара. Победителят се избира от петчленен комитет, назначен от норвежкия парламент и ще бъде обявен в Осло на 8 октомври.


Групи, борещи се за свободата на печата, като базираните в Париж „Репортери без граници“ (RSF) или Комитетът за защита на журналистите (CPJ) бяха сред основните претенденти, заяви Хенрик Урдал, директор на Института за изследване на мира в Осло.


"Това резонира с големия дебат за важността на независимото докладване и борбата с фалшивите новини за демократично управление", каза той.


Борбата срещу глобалното затопляне също може да бъде призната, заедно с шведската тийнейджърка активист Грета Гутенберг, която е може би най-известният климатичен активист в света.


„Съветът за сигурност на ООН изрази своята загриженост, че неблагоприятните последици от изменението на климата могат да представляват риск за международния мир и сигурност“, коментира историкът Асле Свеен


Както Свеен така и Урдал правилно са познавали победителите в миналото, включително някои, които са имали сравнително нисък международен профил, преди да бъдат избрани.


И двамата също заложиха на Тихановская от Беларус като друг най-добър претендент. Тя ръководи опозицията срещу президента Александър Лукашенко от миналата година, когато избяга от родината си след президентски избори, които според нейните поддръжници са фалшифицирани.


"Беларус има един от най-потискащите режими в света и до голяма степен ненасилствена опозиция. Това би било награда, която резонира по целия свят и също така ще се разглежда като обща реакция на това, което сега виждаме като малко автократично отстъпление в много страни ", каза Урдал.


Тазгодишният победител ще бъде избран измежду общо 329 номинирани, въпреки че комисията няма да публикува пълния списък следващите 50 години.


Докато хиляди хора - от членове на други парламенти по целия свят до минали лауреати - имат право да номинират кандидати, евентуалният победител напоследък е измежду онези, предложени от самата Норвегия.


Норвежките парламентаристи, интервюирани от Ройтерс, разкриха номинации както за Тунберг, така и за Тихановская, както и за руския опозиционер Алексей Навални, американския политик Стейси Ейбрамс и Световната здравна организация. 


Превод и редакция от Reuters: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7381 |29.09.2021 Петър Чолаков: Ще бъде огромна грешка за ПП и ДБ, ако открият помежду си ”приятелски огън”. . 15| 3605 |28.09.2021 Филип Станев: Трифонов e пример как не е задължително партийният лидер да бъде бащица на нацията . 4| 3917 |27.09.2021 Делийски: Борисов дължи на своите избиратели да бъде кандидат за президент . 5| 5520 |26.09.2021 Комитова: Нанков излъга предизборно, че АМ ”Хемус” ще бъде завършена до 2024 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads