Реклама / Ads
0| 2725 |31.08.2022 НОВИНИ

Колоездач, нападнат от бездомни кучета, осъди Столична община за 26 хил. лв.

.
Източник: БГНЕС
Колоездач осъди Столичната община да му плати обезщетение от 26 000 лева, след като пострадал тежко при падане от колело заради нападение от бездомни кучета.
 

48-годишният мъж е завел иск срещу общината за 26 000 лева, който съдия Мариана Христова от Софийския градски съд е уважила изцяло, а общината е осъдена да плати и близо 2500 лева разноски по делото, съобщава правният портал „Лекс“.

 

Инцидентът с колоездача се е случил вечерта на 22 юни миналата година, когато отивал до магазин в кв. „Левски“ и бил нападнат от три кучета. Едно го захапало за обувката, а друго за панталона и в опит да ги отблъсне, мъжът загубил равновесие, блъснал се в паркиран автомобил и паднал лошо.

 

При падането колоездачът счупил един от зъбите си и получил множество разкъсвания по ръцете, краката и лицето – на челото, веждата, носа и устната. Веднага бил откаран в болница, където бил опериран и се наложило да му бъде направена и пластична операция на устната и носа, която му оставила траен белег, а възстановяването продължило 45 дни.

 

Собственикът на паркираната кола видял от терасата си инцидента и разказал пред съда, че трите кучета излезли от ниша и нападнали изневиделица мъжа. Животните били хранени от други живущи там, които им направили колиба и колоездачът е нямало как да ги забележи предварително.

 

Очевидецът излязъл веднага и искал да изгони кучетата, но забравил за тях, след като видял локва кръв и пострадалия, който бил „в потресаващо състояние“. Лицето му било напълно обезобразено – с висящи парчета кожа и месо. Извикал полиция и линейка и свидетелствал, че кучетата по-рано нападнали и друг велосипедист.

 

Показания пред съда е дала и съпругата на колоездача, която е разказала, че психически той не се е възстановил и до днес. Променил се много, сънувал кошмари и започнал да се страхува от кучета. Спрял да кара колело и забранил това и на детето им. Вече не спортувал и не искал да ходи пеша до въпросния магазин, близо до който станал инцидентът. Съпругата му свидетелства, че голямото му притеснение било заради променения му външен вид. Прикривал белезите, като не искал да се бръсне, а мерките срещу разпространението на коронавируса му помогнали, защото предпочитал да ходи на работа с маска.

 

За да осъди общината да изплати поисканото обезщетение, съдия Христова приема, че тя не е изпълнила задълженията си по Закона за защита на животните, според който кметовете организират и контролират изпълнението на програмите за грижите за бездомните кучета и за овладяване на популацията им.

 

Съдът приема доводите на общината, че е предприела действия по овладяване на популацията на безстопанствени кучета, но подчертава, че това не може да я освободи от отговорност за вреди, причинени от нападения.

 

„Това е така, защото по делото не е установено извършване на конкретни действия при овладяване на популацията на кучетата в района по местонастъпване на инцидента. Дори да се приеме обратното, съдът приема, че в случая не е положена дължимата грижа от ответника. Това е така, защото установеното по делото нападение от кучета доказва, че взетите мерки не са достатъчни, за да предотвратят настъпване на подобни вреди, респективно, да се преодолее агресията на безстопанствени кучета“, се казва в решението на съда.

 

За да реши, че поисканото от пострадалия обезщетение е справедливо, съдът отбелязва множеството наранявания, продължителното възстановяване, което в първите две седмици е било съпътствано от болки и затруднения в храненето и обслужването.

 

„За да определи размера на обезщетението, съдът акцентира върху загубата на зъб и останалите за ищеца видими на лицето козметични кожни дефекти и раневи белези, които са довели до трайна промяна на външният вид на лицето му. Преживял е и психически стрес с нарушение на съня, и преживени негативни емоции – страх, малоценност и срам от външният вид“, посочва още съдът.

 

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3840 |05.06.2022 Нападнатият лекар в Самоков: Обмислям да напусна . 0| 3506 |10.05.2022 Изследване: Ако страната ни бъде нападната, едва 6 % биха хванали оръжие . 19| 3294 |28.01.2022 Лукашенко обеща да се бие за Русия, ако я нападнат . 7| 3116 |21.01.2022 Нападнатият лекар от Ново село: Чувствам се уплашен и оскърбен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads